20.11.2008 12:56

ЕС с онлайн библиотека

Видян 2088 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 1.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съюз ще открие в интернет цифрова библиотека, която ще обединява европейското културно наследство и ще съперничи на "Гугъл", предаде АФП.


Благодарение на новите технологии "Еуропеана" ще съдържа не само печатни книги, но и ръкописи, картини, карти, снимки и аудиовизуални документи. Редом с основни литературни произведения като "Божествена комедия" от Данте, в библиотеката ще се съхраняват картини като "Момичето с перлената обица" от Вермеер, исторически документи като британската "Магна харта", записи или ръкописи на Бетовен, Моцарт и Шопен, кадри от падането на Берлинската стена.


Интернет и цифровите технологии ще позволят например на чешки студент да ползва документите в Британската библиотека, без да ходи до Лондон, на любител на ирландското изкуство да се възхищава на Джокондата, без да посещава Лувъра, фантазира европейският комисар по новите технологии Вивиан Рединг."Еуропеана" ще даде по-голяма видимост на всички съкровища в нашите библиотеки, музеи и архивни центрове", казва Рединг. Отначало цифровата библиотека ще бъде поддържана от 14 щатни служители и ще има годишен бюджет само 2,5 милиона евро.


Прототипът, който ще бъде открит в четвъртък на адрес: www.europeana.eu, ще съдържа около 2 милиона цифровизирани единици, спадащи към публичния сектор, тъй като още не са уредени финансовите страни на авторските права за най-новите библиотечни единици.


Цифровата библиотека ще бъде напълно действаща към 2010 г. и тогава ще съдържа най-малко 10 милиона произведения. Това ще е капка в морето, като се има предвид, че в европейските библиотеки се съхраняват 2,5 милиарда книги, коментира АФП. Сега само 1% от книгите в националните европейски библиотеки са представени в цифрова форма. До 2012 г. този брой ще нарасне на 4%. В края на 2004 г. "Гугъл" започна гигантска програма, в рамките на която компанията е преобразувала 7 милиона книги.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес се постарайте да се съсредоточите върху текущите си задачи

Днес се постарайте да се съсредоточите върху текущите