Свързани новини

08.05.2013 13:38

Британската кралица най-богата сред монарсите

Видян 3722 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като на 30 април 2013 г. Вилем-Александър стана първият крал на Нидерландия от 123 г. насам след поредица от жени-монарси, списание "Форбс" разкри кои всъщност са 15-те най-богати монарси в света. Британската кралица Елизабет II оглавява този списък, а състоянието на самия Вилем-Александър варира между 300 млн. и 15 млрд. долара, в зависимост дали при пресмятането му в него се включват или не недвижими имоти, собственост на кралското семейство, колекции на антики. Следва и самата класация.


1. Британската кралица Елизабет II, 85-годишна. Година на начало на управлението-1952. Състояние: 94,8 милиарда щатски долара.


Традиционният начин на изчисляване на състоянието на британската кралица не взема предвид уникалните обекти, които се смятат за публична собственост, но осигуряват скромната сума от няколкостотин милиона лири на кралското семейство. Междувременно, като се има предвид цената на Бъкингамския дворец, дворците Кенсингтън, Св. Джеймс и Холируд, замъка Уиндзор и други имоти, собственост на кралското семейство, както и кралската колекция произведения на изкуството, то британският монарх е на първа линия в списъка на най-богатите монарси.


2. На второ място е поставен кралят на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азиз ал-Сауд. Възраст: 87 години.  Начало на управлението: 2005 г.  Състояние: 63,2 млрд. долара


В основата на състоянието на саудитския крал е петролът, продажбата на който носи на държавата около 1 млрд. долара на ден. Освен това Ал Сауд притежава огромна конюшня с най-добрите арабски коне (монархът е известен като страстен ездач и основател на конен клуб в Рияд) и гараж, повечето от колите в който са ексклузивни или антикварни.


3. Емирът на Абу Даби шейх Халифа ибн Зайед ал-Нахаян. Възраст: 64 години. Начало на управлението: 2004 г. Състояние: 47,4 млрд. долара


Шейхът на Абу Даби и действащ президент на ОАЕ,  също дължи богатството си на петрола в страната си. Това не е изненадващо: 80% от петролните резерви на Обединените арабски емирства са съсредоточени именно в Абу Даби. Освен това той получава добър доход от инвестиране на собствените си средства в различни сектори на световната икономика.


4. Кралят на Тайланд Бумибол Адулядей. Възраст: 84 г. Начало на управлението: 1946 г. Състояние: 44,24 млрд. долара


Тайландският монарх не е просто един от най-богатите монарси в света, но също така и един от най-усърдните: голяма част от богатството си той използва за разработването и прилагането на повече от 3000 проекта за развитие на земеделската земя в страната. Кралят "по съвместителство" оглавява и Кралската агенция за недвижими имоти на Тайланд, която притежава огромни парцели земя в страната. В допълнение, светът е добре запознат с кралската колекция от бижута, което се отразява сериозно на състоянието на монарха.


5. Емирът на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум. Възраст: 62 години. Начало на управлението: 2006 г.  Състояние: 39,5 млрд. долара


Емирът на Дубай в момента заема поста министър-председател на ОАЕ и също като краля на Саудитска Арабия е известен със състезателните си коне: неговата конюшня се смята за една от най-големите и най-скъпите в света. И разбира се, значителна част от богатството си дължи на запасите от нефт, с които може да се похвали Дубай, както и на доходи от инвестиции в различни сектори на световната икономика.


6. Султанът на Бруней Хасанал Болкиах. Възраст: 65 години. Начало на управлението: 1967 г. Състояние: 37,92 млрд. долара.


Най-забележителната собственост на султана на Бруней (освен петролът, добиван в страната) е колекцията от автомобили, в която има между 3000 до 6000 превозни средства, много от които са направени в ограничени количества или дори в един екземпляр. Прочут е и дворецът на султана Истана Нурул Иман (Дворец на светлината) с площ от над 200 000 квадратни метра, в който се намират 1788 апартамента и 257 бани.


7. Кралят на Холандия Вилем-Александър. Възраст: 46 години. Начало на управлението 2013 г. Състояние: 15,8 млрд. долара.


Това състояние включва акциите му в компанията Royal Dutch Shell (около 25%), както и стойността на недвижими имоти, царските колекции произведения на изкуството и бижута.


8. Емирът на Кувейт Сабах ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах. Възраст: 82 години. Начало на управлението: 2006 г. Състояние: 14,22 млрд. долара


Основните доходи на шейх ал-Сабах идват от продажбата на петрол - 188 млн. долара годишно. Въпреки това, емирът добре осъзнава, че петролните ресурси се изчерпват, така че сега се опитва да подготви страната си за живота в постпетролния период. Той започна икономически реформи, които са базирани на опростяване на правилата за приватизация на земя и улесняване на условията за привличане на чуждестранни инвестиции.


9. Емирът на Катар Хамад бин Халифа ат-Тани. Възраст: 60 години. Начало на управлението: 1995 г. Състояние: 11,06 млрд. долара


Настоящият емир на Катар дойде на власт чрез преврат, докато баща му непредпазливо бе отишъл на почивка в Швейцария. За близкоизточните си колеги емир Хамад има репутацията на прогресивен лидер. По негово време Катар стана първата страна в региона, която даде право на глас на жените. Растежът на и без това значителното му богатството той осигури, като реформира нефтената и газовата индустрия на страната и създаде идеална среда за чуждестранни инвестиции от най-големите минни компании в света.


10. Султанът на Оман Кабус бин Саид ал-Саид. Възраст: 71 години. Начало на управлението: 1970 г. Състояние: 9,48 млрд. долара


Създателят на Султаната Оман, възникнал след сливането на султаната Мускат и имамата Оман, е още един от притежателите на големи петролни състояния. Голяма част от богатството му съставлява построеният през 1972 г. кралски дворец Касър Ал Алам, с изглед към главното пристанище на Мускат и няколко яхти (включително 155-метровата "Ал-Саид").


11. Кралят на Бахрейн Хамад бин Иса ал-Халифа. Възраст: 62 г. Начало на управлението: 2002 г. Състояние: 5,53 млрд. долара.


Друг страстен любител на арабски коне в класацията на най-богатите монарси. Основаната през 1977 г. от Хамад конюшна Амири, по-късно бе включена в списъка на Световната организация за чистокръвни арабски коне, а днес е една от най-големите и най-скъпите в света. В основата на състоянието на кралят на Бахрейн е продажбата на петрол, както и доходите от международни инвестиции, с които се занимава специален кралски фонд.


12. Князът на Лихтенщайн Ханс-Адам II. Възраст: 67 години. Начало на управлението: 1989 г. Състояние: 6,32 милиарда долара.


Основният източник на богатство на сегашния владетел на малката алпийска държава е семейната банка "LGT". В допълнение към финансовите приходи при изчисляването на състоянието на Ханс-Адам се вземат предвид няколко дворци от XVII век във Виена, събираната в продължение на 400 години от княжеската фамилия уникална колекция от произведения на изкуството, както и повече от 20 хол. хектара земя.


13. Великият херцог на Люксембург Анри. Възраст: 56 години. Начало на управлението: 2000 г. Състояние: 4,74 млрд. долара


Анри е племенник на кралят на Белгия Албер II, а състоянието му идва от банкови депозити, златни запаси и недвижими имоти, както и от акции на различни индустриални компании. Трябва да се отбележи, че част от доходите си Анри харчи за защита на дивата природа, на първо място - уникалните острови Галапагос.


14. Князът на Монако Албер II. Години: 53. Начало на управлението: 2005 г. Състояние: 3,95 млрд. долара.


Събираната от княжеското семейство колекция от произведения на изкуството е в основата на състоянието на Албер. В допълнение към нея, той притежава скъпа колекция от антикварни коли и колекция от марки, а освен това получава значителни приходи от казино в Монте Карло.


15. На последното място е имам Ага Хан IV . Възраст: 75 г. Начало на управлението: 1957 г. Състояние: 3,16 милиарда долара.


Ага Хан оглавява огромната общност на мюсюлманите исмаилити низари, които живеят в Индия, Оман, Сирия, Таджикистан и на Занзибар. Въпреки че те нямат собствена държава, техният глава е приравнен с монарсите. От 1957 г. той носи титлата „Ваше височество", дадена му от Елизабет II, а от 1959 г. - титлата „Ваше кралско височество", която му дава бившият шах на Иран. Ага Хан IV е собственик на 900 чистокръвни арабски жребци, осигуряващи му заедно с неговия дял в една от аукционните къщи за расови коне във Великобритания, годишен доход от 300 млн. долара. Освен това има участие в хотели, авиокомпании, както и инвестиции в туристическия бизнес на остров Сардиния и акции в големи промишлени компании.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв