Свързани новини

02.12.2021 09:34

Свободата и робството са вроден рефлекс: Нобел на Павлов

Видян 1767 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Годината на избори поражда много дискусии за свободата и робството. Защо някои са мълчали 12 г., други 32 г., а трети винаги са настроени за промени?

Оказва се, че науката е обяснила това. При това твърде отдавна. Още през 1901 г. го прави Павлов и това е сред причините да получи най-престижната награда за наука в света – Нобеловата премия, разказва акад. Константин Анохин. Това е същият Павлов с кучето.

И той обяснява отново с опитите си върху своето куче склонността към свободолюбивост и към робско примирение на хората. Като го определя по прост начин – „рефлекс”.

Той се оказва вроден.Стремежът към освобождаване не е характерен само за хората, нито само за кучетата, а за всички животни. Това е нещо, което ни е зададено, ако предпочитате – програмирано.

Парадоксалното е, че заедно с него ни е вроден рефлекс за покорност, може да го определите и като робско примирение. Тоест, той е толкова естествен, колкото и стремежът към освобождаване.

Павлов пак го доказва с кучето си с прост опит – животното пада по гръб в знак на подчинение, откъдето в спорта и в езика идва и съответния знак за поражение или непокорство „пада/не пада по гръб”.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 02.12.2021 11:34

    Всичко е в гените, 001. Гени не се възпитават, те се унаследяват. Колкото и да го възпитаваш и образоваш един човек, ако няма съответните гени, от него Никола Тесла не може да стане, нито Макс Планк, нито Мария Калас. Толкоз.

  • 002 Anonimen 02.12.2021 11:24

    И все пак, историята помни много робски въстания !!! Защото все още се раждали непокорни водачи. Сега социолози, психолози и даскали имат задачка да неутрализират умните и непокорните още в школски години. Вече казахме, нация, която сама си реже главата мисли със задника си и се управлява от задници.

  • 001 майната 02.12.2021 09:53

    Те много неща са вродени, това е така !Само че зависи /от околната среда/какво се възпитава ? Когато възпитаваш "поданици"се получават много роби ! И все пак, историята помни много робски въстания !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева