Свързани новини

29.11.2021 10:22

Живеем в мозъка си, но мислим и помним в чувства с душа, както и животните: Акад. К. Анохин

Видян 1964 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ние живеем в мозъка си, а паметта е нашето Аз”, твърди прочутият руски учен академик Константин Анохин, който изследва именно общото и различното между мозък, душа, разум, памет и свързващото ги, което той определя като когнитум. „Мозъкът не е биологичен, а е психически орган, защото предлага ново ниво на организация – дава нематериален продукт, а не производство секрети като другите органи. От друга страна, той не би могъл да се развива без всички тях, които наричаме тяло. А това развитие е нещото, което пък определяме като памет, която запечатва чувствата и действията ни, а нейната основа е родствена – геномът.

Попитан от най-известния руски журналист и полемист Владимир Познер дали има разлика между ум и разум, академикът смята, че на практика това е едно и също. Определя го като „високоредна организация на мозъка”, като „набор от способности – споменатия вече когнитум”.

И като „новата сила на организма – Платоновата същност, плодът на личната еволюция”.

„Умът/разумът е обратната ни връзка към света, което всъщност е главната функция на мозъка, в който е и съзнанието. То живее не в целия мозък, защото 2/3 от невроните са в малкия мозък”, смята академикът.


Според него основният проблем пред науката е връзката мозък – знание, започнат да се разглежда още през 80-те години от проф.Чомски в САЩ. Според определението, прието през 2012 г. на международна среща в Кембридж, това е свързващото звено между всички организми с нервни системи. Академикът обръща внимание, че не става въпрос само за животните и за птиците, но примерно и за октопода с 8-те, свързани в един мозъка.

Той твърди, че всички те имат „базово съзнание”, което не включва само възприемане – споменатата обратна връзка със света, не само мислене, което е другото име на това нещо, но и ЧУВСТВА, каквито имат и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и