Свързани новини

18.04.2009 12:02

Патриарх Максим ще води пасхалната служба в храм "Св. Александър Невски", митрополит Кирил замина за Йерусалим

Видян 2312 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Патриарх Максим ще води пасхалната служба за Възкресение Христово - Великден, която ще започне днес в 23.30 часа в катедралния храм "Св. Александър Невски", съобщи БГНЕС. На богослужението с литийно шествие в храма ще бъде внесен Свещеният огън, донесен от църковно-държавната делегация по-рано тази вечер от Йерусалим. В 24.00 часа патриарх Максим ще излезе на площада пред храма и ще възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". Събралите се миряни ще му отговорят с "Во истина Воскресе". След това ще започне Светата литургия за Христовото Възкресение, която ще продължи няколко часа.


По създала се традиция в последните години, отново представители на Българската православна църква пътуват до Йерусалим, за да донесат слизащия само на Велика събота Свещен благодатен огън, който получава единствено патриарха на православните християни в Свещения град. С решение на Св. Синод тази година делегацията, която ще донесе Благодатния огън от Йерусалим, се оглавява от Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.


От държавните власти в делегацията са включени министърът на транспорта Петър Мутафчиев, началник-кабинетът на министър-председателя Веладин Битолски, директорът на дирекция "Вероизповедания" на Министерски съвет Емил Велинов и доц. д-р Любомир Спасов, директор на университетска болница "Лозенец". Църковно-държавна делегация ще се завърне между 20.00 и 20.30 часа на Летище – София. Там митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. В София огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие ще бъде внесен на пасхалната служба в храма "Св. Александър Невски".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева