Свързани новини

14.04.2009 13:45

Опасни козунаци ни дебнат по Великден

Видян 2126 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Масовото заливане на пазара с козунаци по великденските празници крие риск от появата на продукти, които да не са безопасни за човешкото здраве. Това казаха за 19` от Федерацията на потребителите в България. Рискови за организма в тях можели да бъдат изкуствените подсладители и оцветителите, придаващи им така примамливия жълт цвят.


Употребяваните в козунаците заместители на захарта са разрешени от закона, но проблем има в използваните количества и в комбинирането между различните видове, каза за вестника Павел Кърлев, шеф на Федерацията. Досегашната практика показвала, че в навечерието на Великден в търговската мрежа се появявали количества от обредния хляб, в които необходимите пропорции не били спазвани. Обикновено се прекалявало с подсладителите и оцветителите. Друг риск за здравето криела неправилната комбинация между тях, твърди Кърлев. Той даде пример със захарина, който можел да бъде опасен, ако не е съчетан с обикновената захар или с друг вид неин заместител.


От РИОКОЗ заявиха, че започват масирани проверки преди празниците за качеството на козунаците. Освен за нарушения на хигиенните норми инспекторите щели да душат и за това дали се спазват изискванията за използването на хранителни добавки във въпросните хлебни изделия. Все повече домакини обаче вече предпочитат да си приготвят сами великденския козунак, сочи проучване на 19`. Форумите пък са изпълнени с рецепти и съвети за изготвянето на празничния хляб.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата