Свързани новини

04.12.2012 12:58

Започва Софийският международен панаир на книгата.

Видян 1293 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес вицепремиерът на Унгария г-н Тибор Наврачич и столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова официално откриват 31-то издание на Софийския международен панаир на книгата.


В предстоящото издание на международния панаир на книгата българските и чуждестранните изложители са над 140. Щандовете им ще бъдат разположени от 1 до 3 етаж в централната сграда на НДК. От 4 до 9 декември посетителите в НДК ще имат възможност да се запознаят отблизо с литературата и културата на Унгария, Аржентина, Норвегия, Сърбия както и с изданията и дейността на европейската мрежа за литература и книги „Традуки”, която включва Албания, Македония, Черна гора, Австрия, Румъния, Швейцария, Сърбия, Словения и Хърватия. За пръв път с изложбен щанд участва Италия.


Страна почетен гост тази година е Република Унгария. В София ще бъдат представени внушителен брой унгарски книги и книги на унгарска тематика, общо 24 заглавия, отпечатани през 2012 година. Празникът на унгарската литература се провежда под знака на две значими годишнини, първата от които е 100-годишнината от рождението на писателя-драматург Ищван Йоркен (1912-1979), ненадминатия представител на абсурда, както в пиесите си, така и в своите така наречени едноминутни разкази. Втората значима годишнина е навършването на 10 години от връчването на Нобеловата награда на унгарския романист Имре Кертес (1929).


По време на Софийския международен панаир на книгата почитателите на книгата ще се срещнат с писатели, преводачи, илюстратори и издатели и ще могат да станат част от събитията, включени в културната програма.


Сред чуждестранните гости са Висенте Ботин, Еманюел и Беноа дьо Сен Шама, световноизвестният водещ Алън Пийз, познат в цял свят като "Mr. Body Language", Александра Уитакър, Анна Данилова, известният астролог и кабалист Гал Сасон, и др.


Рекорден брой са заглавията, които се надпреварват за годишната награда на АБК „Бронзов лъв”. В първата категория, почетният приз статуетка „Бронзов лъв” се присъжда от експертно жури за книга или поредица с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. Във втората категория наградата се присъжда на книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. До участие се допускат само проекти, осъществени в България.


Кой ще бъде носителят на наградата „Бронзов лъв” ще разберем на 7 декември, петък от 20.00 часа в Мраморно фоайе на НДК.


Среща с автора и книга с автограф са за почитателите на българските автори Теодора Димова, Деян Енев, Милен Русков, Людмила Филипова, Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Стефан Цанев, Златна Костова, Анна Данилова, Людмил Тодоров, Калофер Русев, Иво Сиромахов, Светла Иванова, Юлия Спиридонова-Юлка, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова и  много други.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,