Напоследък на мода е ястията, които позволяват това - от телешко Уелингтън до Руло Стефани, да се пекат в готварска хартия. Все още обаче мнозина използват доброто старо готварско фолио. Ала немалко хора се притесняват дали то не е вредно, та и доста се пише по темата от неспециалисти. На нея посветихме днешния си лайфхак.
Учените доказват с изследванията си, че наистина при дългото печене на месо в алуминиево фолио, металът прониква върху ястието откъм матовата страна. По принцип алуминият дава бурна реакция в комбинация с киселените в животинския организъм, както и в човешкия.
В същото време, изследванията са категорични: МЕСОТО НЕ СТАВА токсично от взаимодействието с качествено фолио. Независимо, че учените от университета в чешкия град Бълно например са изчислили, че при топлинната обработка може да се достигне до стойности на алуминия в телешкото, свинското или каквото готвите от 2 до 40 пъти над нормата. Средно става дума за 6 - 7 - кратно превишение. Дори и при 40 пъти обаче НЯМА ОПАСНОСТ да се натровим!
Още един лайфхак: ХОРА С БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ТРЯБВА ДА ИЗБЯГВАТ НАПЪЛНО ХРАНА, ПЕЧЕНА В АЛУМИНИЕВО ФОЛИО.
За останалите е добре да знаят, че маринатата намалява превишението на нормите на навлизане на метала.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
Концерт в Швейцария с участието на ...
бТВ Синема 12 май 21:00ч.
Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк
Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.
- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…
- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.
- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!