26.04.2009 13:11

Украйна отбелязва 23 години от аварията в Чернобил

Видян 1871 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украйна отдаде почит на жертвите на катастрофата от Чернобил 23 години след най-лошия ядрен инцидент в историята, пише АФП.


"Днес ние си припомняме с дълбока скръб тези герои, които се бориха срещу ядрената буря и отдадоха живота си за нас и децата ни", каза в публикувано от пресслужбата му съобщение президентът Виктор Юшченко. Около 100 украинци, включително Юшченко и други висши представители, отдадоха почит през нощта пред монумента на жертвите на Чернобил в Киев и запалиха свещи по време на религиозна служба, посветена на трагедията. "Ликвидаторите" - мъжете, които взеха участие в разчистването на централата след катастрофата - от своя страна обвиха монумента с дълъг елов венец, много от тях без да са в състояние да скрият сълзите си. В Славутич, малък град на 50 км от мястото на аварията, където живееше голяма част от персонала на централата, нощно бдение събра много стотици хора с цветя и свещи пред пометника на жертвите на Чернобил. Инцидентът стана в 1:23 ч. на 26 април 1986 г., когато един от реакторите експлоадира, заразявайки съветските републики Украйна, Русия и Беларус с падащи радиоактивни частици, разпространили се и в други части на Европа. Над 25 000 души, станали известни като "ликвидаторите", повечето от които украинци, руснаци и беларуси, загинаха, поемайки инцидента под контрол и изграждайки бетонен похлупак върху разрушения реактор, според официални данни на Украйна. Данни на ООН от септември 2006 г. говорят за само 4000 жертви, цифра, която се оспорва от неправителствени организации. В Украйна хората, които се смятат за пострадали от катастрофата, наброяват 2.3 милиона души. Атомната централа в Чернобил бе окончателно закрита през 2000 г. след като един от реакторите продължаваши да произвежда електроенергия. Но спряната атомна централа остава заплаха, тъй като бетонният похлупак, поставен върху 200 тона магма, съдържаща радиоактивно гориво, се пропуква. Нов стоманен саркофаг трябва да покрие похлупака, поставен набързо непосредствено след катастрофата. Международно спонсорираното изграждане на новото стоманено покривало трябва да започне тази година или в началото на следващата и да завърши през 2012 г. от консорциума "Новарка". В него участват две френски компании - "Bouygues" and "Vinci". Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион