На 13 март, неделя, в 14:30 часа по Viasat Nature

Свързани новини

01.03.2022 10:43

Сър Дейвид Атънбъро ни води в гробището на мамутите

Видян 1428 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Нищо-неподозираща двойка се разхожда в близост до наскоро разкопана чакълена яма в покрайнините на Суиндън, Англия, когато с изненада се натъкват на огромен стърчащ мамутски крак – фосил, разбира се.


 


Сали и Невил, маниаци на тема вкаменелости, правят откритието на живота си: мамутско гробище в старото праисторическо легло на река Темза. На 13 март, неделя, в 14:30 часа Viasat Nature ви представя „Атънбъро и гробището на мамутите“ – изключителен документален филм, в който легендарният телевизионен водещ и природо-историк Сър Дейвид Атънбъро се среща с археолози и експерти, които изследват тази мамутска мистерия от Ледената епоха.


 


Повторенията са в понеделник, 14 март, от 20:40 часа и събота, 19 март, от 19:00 часа. Когато Сали и Невил се връщат в Суиндън за още мамутски кости и бивни, те откриват и каменна „ръчна брадва“, направена от човешка ръка. За разлика от повечето открития, свързани с мамути, които са на десетки хиляди години, техните разкопки се оказват на стотици хиляди години и така предлагат рядък поглед към живота през Ледената епоха.


 


Обектът бързо предизвиква много въпроси: Защо е имало мамути тук? Как са загинали? Възможно ли е древните хора да са ги избили? Или се е случило някакво катастрофално събитие? Специалистът по еволюция на мамутите Д-р Стивън Занг изследва мамутски зъби, намерени на обекта, и предполага, че са принадлежали на степни мамути – вид древни мамути, които са съществували преди вълнестите мамути.


 


Екипът, който прави разкопки на обекта, открива също кости от степни бизони от Ледената епоха, кафяви мечки и други праисторически бозайници. За да научат повече, обаче, за условията на средата по времето, когато мамутите са се скитали по реката, те се насочват към съвършено запазени черупки от охлюви. Лабораторно датиране на проби от почвата предполага, че обектът е на около 215,000 години. С откриването на още ръчни инструменти редом до мамутските кости, екипът осъзнава, че това може да е епохално откритие, което отваря уникален прозорец към праисторическа Британия.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей