30.06.2009 16:27

Разгадаха самоличността на Елиза от произведението на Бетовен

Видян 2249 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мистерията около самоличността на Елиза, на която през 1810 г. Бетовен посвети известната си композиция за пиано "На Елиза", беше разкрита от германски музиковед, който твърди, че е открил истинското й име, предаде БГНЕС.


Германският музиковед и специалист по творчеството на Лудвиг Ван Бетовен (1770-1827) Клаус Мартин Копиц заяви, че това е германската певица Елизабет Рьокел, която пристигнала от Виена през 1807 или 1808 г. Тя била сестра на Йозеф Аугуст Рьокел, изиграл ролята на Флорестан в операта "Фиделио", дирижирана от самия композитор през 1806 г. във Виена.
"Елизабет последвала брат си в австрийската столица през 1807 или 1808 г. и била бързо приета в ограничения кръг" на Бетовен, разказва Копиц. В статия, която ще бъде публикувана догодина от къщата-музей на Бетовен в Бон, Копиц обяснява, че неотдавна е открил документи в архивите на катедралата Св. Стефан във Виена, според които Елизабет Рьокел била позната и с името Елиза. "При кръщенето на първото й дете на 9 март 1814 г. тя е записана като "Мария Ева Елиза", което означава, че във Виена е била позната с името Елиза, а не Елизабет", допълва Копиц.
"Известно е, че Бетовен е написал пиесата за пиано през 1810 г. и че двамата са поддържали тесни приятелски връзки. Така че очевидно тази пиеса е била посветена на нея", заявява музиковедът и допълва, че "не е имало друга жена на име Елиза или Елизабет в живота на Бетовен по това време". "Ясно е, че Бетовен много я е обичал", отбелязва Копиц, без да е сигурен какъв е бил характерът на тяхната връзка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби