28.02.2011 14:02

Овцата помни като слон

Видян 2688 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Овцете губят своята репутация за емблема на глупостта. Учени от Кембридж доказаха, че блеещите хайванчета всъщност са много по-интелигентни, отколкото сме предполагали. Те се нареждат заедно с кучетата, котките и маймуните на предна позиция в класацията за умни животни.


Овцете могат лесно да се адаптират към променящи се ситуации. В някои от тестовете стадата от седем планински уелски овце дори са показали интелект, равен на човешкия.


Зоолозите Дженифър Мортън и Лаура Аванцо са установили, че сред домашните животни овцете са едни от най-интелигентните, като леко отстъпват на кучетата и котките. Изследването е показало, че тези животни напълно могат да различават цветове и геометрични фигури. Освен това притежават прекрасна памет. Те успяват да запомнят в хранилка с какъв цвят има храна и в каква няма. След това безпогрешно успяват да стигнат до правилната.


Интересен е и фактът, че усвоената информация се пази в паметта им почти три години. Получава се така, че овцете задминаха хората в тази област - едва ли някой от нас си спомня какво е правил преди три години, или какъв цвят е била косата на любимата. Оказало се, че тези приятели на човека могат да запомнят, а след това и да разпознаят до 20 човека и двойно повече свои събратя. И в това отношение те отново ни изпреварват - за нас овцете са еднакви, дори пастирът им трудно различава своите подопечни.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева