04.12.2008 09:54

Опитите продължават: хем "Дунавия", хем "без холестерол"

Видян 5727 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Дразнеща е наистина тази упоритост на някои производители и търговци да смятат хората за неграмотни или просто да ги заблуждават. И друг път сме писали – няма сирене без холестерол. Да, може да има млечен продукт, от който са извлечени животинските мазнини и са добавени растителни. Това обаче не е сирене. Нито е „лайт”, още по-малко тип „Дунавия”. А точно такова нещо продават на фирмения си щанд в Халите „Дея” – „краве сирене лайт без холестерол тип „Дунавия”. Един килограм в кутия за 6 лева. Какво съдържа според етикета : „обезмаслено краве мляко, млечни протеини, растителни мазнини, закваска, мая, сол“. Значи това е тривиалният случай – не разчитайте, че сиренето е „лайт”, което би трябвало да значи с малко мазнини. В случая никой не ви казва колко и какви точно са растителните мазнини. Тип „Дунавия” би трябвало да значи, че този продукт е произведен чрез ултрафилтрация. При този процес голяма част от хранителните вещества (включително мазнините), съдържащи се в млякото, остават в сиренето, а не се изтичат в суроватката. Затова сиренето, наричано у нас „Дунавия”, има различна консистенция в сравнение с обикновеното саламурено сирене и изглежда по-мазно, отколкото е. Между другото най-разпространената заблуда за това сирене е, че в него има свинска мас. Нещо много глупаво като предположение, но изглежда така сме си свикнали – вярваме, че за българското мошеничество няма граници. Не че не получаваме непрестанно доказателства за това, но все пак граници си има. И пак между другото от „Карил” – Ямбол също предлагат нещо като „Дунавия”, но не твърдят, че е без холестерол и го наричат „млечен деликатес”. Продават го по 3.60лева за килограм.
В други магазини (във „Фантастико” например) продават също „сирене без холестерол”, само че то е с „ произход Гърция” и опаковка от 200 грама струва 1.44 лв. С марката „Колиос” е и съдържа :“растителни мазнини, протеини, сухо обезмаслено мляко”. За ваше сведение. От „Хелиос” продават нещо странно, което представят като „нов продукт” с „ ниско съдържание на мазнини и сол”. Това „свежо краве сирене”, според надписа на опаковката, е направено от „краве сирене, извара, масло, три вида Е-та, сол и мая”. Нито е посочено колко са му малко мазнините, нито солта. Разбира се, не е ясно и какво му е „свежото”. Във всеки случай не е сирене, според това, което означава този продукт, щом съдържа извара и масло. Най-малкото заради това.
Ако наистина се нуждаете от сирене” лайт”, трябва да си вземете „Маджаров”. То си е сирене, произведено от „полуобезмаслено краве мляко - 1.5 %“. Макар че защо трябва да е „лайт”? По аналогия например с „Кока кола” и други безалкохолни напитки, които не съдържат захар, или защото така наричат продуктите в страни, където „лайт” означава нещо определено като продукт ? Може би трябва да се помисли, или направо наистина да се постъпи, както е най-лесно за нас – приемаме чуждицата и толкоз.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей