Свързани новини

26.11.2008 18:02

Олигарсите: Красимир Дачев, който ще лети в Космоса

Видян 15776 пъти | Коментари 1
Гласували 5 рейтинг: 4.4000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки олигарх има запазена марка. За Красимир Дачев това е летенето в Космоса. Няма грешка – години наред той разправя, че ще полети. Неговата космическа одисея е стара. Преди 10 ноември 1989 г., повече от 12 г. е главен юрист-консулт в "Национален комитет за използване на космическото пространство". Член е на Международната академия за космическо право – Франция. Член е на Националното географско дружество – САЩ.
Тези дни обаче посоката за него е по-скоро към приземяване, след като попадна в устата на гръмогласния депутат Яне Янев. Бизнесменът, който напоследък предпочита да се придвижва с Ролс-Ройс – една от колите му, които по негова собствена преценка са между 30 и 40, е председател на Съвета на директорите на Свилоза АД и мажоритарен собственик на близо 80% от капитала на свищовското дружество, което се занимава с производство на целулоза. През миналата година предприятието инсталира нова производствена мощност, като инвестицията надхвърля 55 млн. евро. През месец април тази година прехвърли акциите си от офшорната компания A.R.U.S. Ltd. в българската А.Р.У.С. АД, с което предизвика реакция от страна на Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя поиска предсрочно погасяване на взетия кредит от 28 млн. евро, заради опасения, че с това прехвърляне се застрашава обезпечението по заема.
“През последните две години бях поверил управлението на компанията на външни лица. Възникнаха вътрешни и акционерни проблеми, които също имаха негативно отражение върху Свилоза. Отражението на кризата върху Свилоза не се усеща със същата сила, която можем да видим в други сектори. На Общото събрание аз внесох оставката на целия Управителен съвет. За да бъде гласуването максимално обективно, гласувах само с 30% от акциите си. Останалите гласове бяха на миноритарни акционери. Минахме през много трудности, но инвестициите, които направихме, започват да дават резултат, макар и със закъснение от близо една година”, казва той пред darikfinance. 
Красимир Дачев е роден на 22 февруари 1950 г. в Свищов. През 1974 година завършва висшето си юридическо образование в СУ "Св. Климент Охридски" – София. По-късно специализира "Американско право и правни институции" в Залцбург, Австрия. Свободно владее английски, италиански и руски език. Професионалната му кариера стартира през 1977 година. Тогава той създава Група „Технология на металите "А. Балевски". Сега контролира няколко предприятия в този бранш: "Вапцаров" –  Плевен; “Алуком" – Плевен; "Метаком" – Плевен; "Центромет" – Враца; "Осъм" –  Ловеч.
Както каза в интервю за списание EASY олигархът, той купува къщи навсякъде, където има заводи. Плюс София. Той живее в прекрасна къща на политбюровската улица “Секвоя”. Той отдавна е част от софийската бохема, където е приет като двойка с оперната прима Христина Ангелакова. Сватбата им е едн от най-нетипичните в елита: женят се на танкер в пристанището в Генуа. Десет години след това се развеждат, след като са поживели като истински европейци – появяват се от Сан Ремо до казиното на Монте Карло.
В периода след Ангелакова: 1990-1997 г. Красимир Дачев е шеф "Корпоративни финанси" в "Международна банка за търговия и развитие" и консултант на: "Нестле" – Швейцария, "Американ Експрес" – САЩ, "Америкън Игъл Корпорейшън" – САЩ, "СРС" – САЩ. От ноември 2004 г. е зам.-председател на Българската търговско промишлена палата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 29.09.2021 15:34

    мъгляво минало... доста вероятно е да е станал богат като всички останали ултра богати българи: )

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей