Лешница

Свързани новини

25.09.2023 12:43

Неделно училище и музей в сградата на 100-годишното школо в Лешница

Видян 1462 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стогодишното училище в санданското село Лешница отново отвори врати след близо две десетилетия тишина и разруха. Училището е построено през 1923 година и преди 25 години е било затворено. Миналата година местният свещеник отец Димитър предприема инициатива за ремонт на сградата, която е била пред разпад.

Средствата за ремонта са от дарения, а местни хора са помагали с доброволен труд. Днес официално обновеното училището „Св. Св. Кирил и Методий“ отново отвори врати. То ще функционира като неделно училище и като музей. В музея са изложени автентични чинове и учебни пособия, портрети на всички учители, които са преподавали и портрети на всички свещеници, който са служили в църквата.

Андон Мицев, който е член на църковното настоятелство, бивш учител, бивш директор и бивш кмет на село Лешница разказа, че училището е построено 1923 година и в тогава започва да действа. Първите ученици са били набор 1915 година. По-назад във времето, през 1838 година селото е опожарено, а местните хора бягат и се заселват в село Белевехчево, разказа Мицев. В периода между 1917 и 1926 година, хората отново се връщат и се заселват 42 къщи, каза още той. В същото време със строителството на тези къщи се правят и тези две светини – началното училище „Св. св. Кирил и Методий“ и храм „Св. Марина“. В периода на обучението тук са минали над 780 ученика и над 30 учителя, посочи бившият кмет на селото. В момента в Лешница живеят около 780 човека, допълни той.

Официалното откриване на училището започна с утринна литургия и Божествена Света литургия, която бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Митрополитът благослови сградата и каза, че това дава една прекрасна възможност, хората да се събират и да се обучават в истината на вярата, на практическите неща във вярата. „Да се търси, да се следва онова, което е полезно, с което може да надградим, да разширим живота на нашата църква“, допълни митрополитът Серафим.

Местният свещеник отец Димитър, който поде инициативата за възстановяване на храма, благодари на всички, които са взели участие. „Кой с материали, кой със средства, кой с труд, но това дело се оказа желано не само от мен и от нашите църковни настоятели, това дело се оказа желание на хиляди хора, като включвам, че това са не само жителите на село Лешница. Съпричастни станаха хората от цялата страна и от чужбина“, каза отецът.

На откриването присъстваше и кметът на община Сандански Атанас Стоянов, който каза, че не случайно училището е начално, защото в него се поставя началото на познанието, на образованието и на възпитанието на децата в Лешница. Всички помним каква сграда беше до скоро училището в Лешница, тя бе пред разруха. Това бе причината всички ние да положим усилия, да обединим усилия, всички заедно с общи дружни сили, това да бъде днес уютно, обновено, привлекателно за всички ни място, каза още кметът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци