Свързани новини

01.08.2021 09:35

Не е ОК яйцата да стоят на вратата на хладилника и с острото нагоре, защо?

Видян 2150 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като коронавируса преоткри за мнозина отричания от десетина години жълтък, който е супер важен за организма с високото си съдържание на имунозащитния витамин Д, яйцата получават реабилитация и по други линии. Последните международни научни изследвания доказват, че те не само НЕ водят до натрупване на холестерин, а напротив – разнасят го качествено по кръвоносните съдове из целия организъм и така пречат на образуването на тромби и други пренасищания.


Сигурно сте се чудили как точно в магазините определят появилите се през последните години мерки на яйцата, които са като на дрехите – S, M, L, XL. Ами, може би е изненада, но не се прави според размера. А според теглото. То пък, оказва се, зависи от възрастта на кокошката – носачка. Не от щастието или нещастието й, което се превърна в критерий и предизвика много шеги и закачки с горките птици.


Най-общо нормалната тежина на едно яйце е от 35 до 95-96 грама. Според това се подразделят и мерките на продукта. До 45 грама са S, от 45 до 55 – M, 55-75 – L и над 75 вече са XL. Прозводители твърде често мамят клиентите като слагат в корите по-малки яйца при по-големите.


Дали яйцата са пресни се определя чрез специален уред – овоскоп, като той определя тежестта според състоянието на жълтъка. Най-общо казано, колкото повече е влажното слузесто вещество в яйцата, толкова са по-добри, а при височина на въздушната камера се разбира, че са по-стари.


Производителите у нас не са много точни при определянето на двата вида яйца според това колко са пресни: диетични – до 1 седмица, и трапезни – от 1 до 3 и половина седмици, като пробутват едните за другите, което е и много опасно, заради възможните натравяния. Сменят и датите на производство с датите на доставка, без изобщо да им пука за здравето на клиентите. Не обясняват дори при промоции, ако има дори минимален риск за хората.


Накрая може би най-полезния лайфхак. Как е правилно да се съхраняват яйцата?


Изненада: въпреки конструкциите на хладилниците, мястото на яйцата не е на вратата, а във вътрешността на изстудяващото устройство.


Добре е яйцата да се държат в корите, където по-добре се регулира важната за безопасността на този вид храна температура, затова предпочитайте картонените пред вредните пластмасови опаковки.


Трето и най-важно – дръжте ги с острата част надолу, не както сме свикнали – точно наобратно. Защо? Защото така се осигуряват две неща. Едното е по-добра защита от бактерии, а именно те правят яйцата отровни. А другото е жълтъкът да остава в средата на яйцето, което го прави възможно най-добро за консумация, независимо дали сурово или топлинно преработено.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 01.08.2021 23:02

    Аз си ги произвеждам. Маам по 4-5 на ден, и ми остават за продан. Не опират. Става вълшебна следобедна или в 10 сутринта закуска от тях. 4 твърдо сварени яйца,нарязани на четвъртинки. Отгоре се настъргва прясна краставичка корнишонка с чесънче и копър. Върху краставичката се настъргва сиренце и отгоре маслини.Естествено сол, олио, малко оцет. Вървят също с печена пиперка, ситно скълцана, сирене и пресен магданоз. Натурално, освежаващо и инспириращо!

  • 001 Густо майна филибето 01.08.2021 12:19

    И четвъртото, не забравяйте кой държи монопола на пилетата и яйцата в колониалния регион България! Добър апатит с най-"пресните" яйца от най- щастлиФтите кокошки и пилета на света!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.