01/02

Свързани новини

10.07.2020 13:32

Кристо дари 72 принта на НХА, а те ги продадоха под масата - По острието

Видян 3144 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        „Кристо направи подарък от 72 ръчно подписани принта на Художествената академия (НХА), които те продадоха под масата. А те бяха, за да се направи търг, с който да се финансира новото крило на Академията, което вече е построено. Търг не беше организиран. Половината работи се продадоха доста под пазарната стойност на Юго Вутен, който беше основният колекционер на Светлин Русев и кръга около „Института за съвременно изкуство“ (ИСИ). Направо са ги подарили. А крилото, в крайна сметка, се построи с европейски средства и всеки може да го види колко е ужасно.“


Това разкритие направи художникът Петко Дурмана във втория епизод на независимото журналистическо предаване „По острието с Калоян Константинов“.


„Това не е единственото, което е подарил. На Габрово също е подарил колекция от принтове, този подарък е трябвало да бъде в основата на арт център. Той е позволил лично да се ползва името „Кристо и Жан-Клод“ за този арт център. Имат договор и ако Габрово, родният му град, не се възползва – до няколко години ще загубят това право. Нещо като проджект спейс е трябвало да бъде, ако помня правилно от разговорите ми с племенника на Кристо. Той е искал да е проджект спейс, а не музей“, допълва Дурмана.


Той няма обяснение защо родният град и родината на световноизвестния артист бездействат, след като имат уникален шанс. В Габрово дори се намира рушащата се фабрика на семейство Явашеви, която би била подходящо място.


„Говори се много, че Кристо е мразил България и не е искал нищо общо със страната. Освен всичко друго, той е спонсорирал до голяма степен сам и изложбата си в Софийска градска художествена галерия. Изобщо не е правилно да се говори единствено, че е мразил България. По-скоро държавата му, родният му град и столицата не са свършили нищо за него“, допълва гостът на предаването.


Според Дурмана това се дължи на некадърността и застиналостта във времето на Министерството на културата, на Националната галерия (НГ) и Националната художествена академия:



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое