Свързани новини

01.07.2019 13:29

Консервант в обработените храни е свързан с аутизма

Видян 1339 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследователи от Университета на Централна Флорида (UCF) описаха клетъчните промени, които се развиват, когато невронните стволови клетки са изложени на повишени нива на химикал, който обикновено се среща в преработени храни.  Пропионовата киселина (PPA) - използва за удължаване на срока на годност и намаляване на плесента в пакетирани храни, хляба и сирената - може да повлияят неблагоприятно върху развитието и диференциацията на невроните в мозъка на плода при деца с аутизъм нарушение (ASD).


Доказано е ключовите взаимодействията между чернодробната микробиота и централната нервна система.


Изследването, публикувано в Scientific Reports служи като пример за значението на храната, която бременните жени ядат и как тя може потенциално да повлияе на развитието на мозъка на плода.


Бактериите Клостридиум, Bacteriodetes и Desulfovibrio са уникални за пациенти с аутизъм. Интересното е, че тези бактерии също са известни като ферментатори на въглехидрати, които произвеждат пропионова киселина - PPA, както и други мастни киселини с къса верига. По ирония на съдбата, докато PPA е най-често срещаното съединение, произвеждано от бактерии при пациенти с ASD, то също се използва широко в хранителната промишленост като консервант поради способността му да инхибира растежа на гъбите (плесен).


Разстройствата, свързани с аутизма понастоящем засягат около 1 на 59 деца, което е рязко увеличение от 1 на 150 деца, наблюдавано през 2000 г., според последните данни на CDC.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог