Свързани новини

03.06.2010 12:32

Колекция от вещи на Чърчил на търг в Лондон не достигна очакваната цена

Видян 1738 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Огромна колекция от вещи, принадлежащи на Уинстън Чърчил, премиер на Великобритания по време на Втората световна война, която включва дневници, писма, речи и дори пура, бе продадена за близо 690 000 евро.


"Най-голямата и пълна колекция от писма и книги, свързани с Чърчил, която някога е събирана, е дело на генералния директор на "Форбс" и внук на основателя на прочутото списание Малкълм Форбс. Той я е събирал в продължение на повече от 30 години. Тя трябва да бъде разпродадена на 3 етапа - като след днешния първи търг, ще има и още два - в Ню Йорк на 3 декември и в Лондон - през лятото на 2011г. Днешният търг в Лондон донесе 687 992 евро /577 063 паунда/, което е доста под очакваните 1,2 милиона евро (1 милион паунда). Все пак трябва да се има предвид, че един от най-интересните и важни експонати - дневник на Чърчил през Втората световна война, бе изтеглен от търга точно преди началото му. Той бе оценяван на 80 000 - 120 000 лири. Непокътната пура все още в кутийката си, намери собственик срещу 2 125 лири /2 533 евро/. Хаванската пура, която заедно със знака "V" за победа е запазена марка на Чърчил, е останала неизпушена и датира от 1963 г., когато е била подарена на британския премиер по време на обяд в Хотел дьо Пари в Монте Карло. Две писма, в които се говори за евентуално съглашение на Великобритания с Адолф Хитлер, се продадоха на почти четири пъти по-висока цена - 34 850 паунда (41 549 евро)вместо очакваната между 6 000 и 8 000 лири. В едното един от помощниците на Чърчил Елиът Кроушоу-Уйлямс предлага на премиера през 1940г. да се сключи примирие с германците. "В противен случай след като изгубим много хора и пари, може да се окажем просто в ситуацията на Франция, или по-зле", мотивира се той. На това Чърчил отговаря недвусмислено: "Срамувам се, че сте написали такова писмо. Връщам Ви го, за да го изгорите и забравите".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни