Свързани новини

13.04.2021 09:50

Кои скариди са добри - идея за постите: Какво да правим с времето в карантина

Видян 2619 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Освен карантини, имаме и пости и на това предизвикателно съчетание сме посветили днешния свой лайфхак. Решението за супер форма и разнообразие, ако не в друго, то поне в храната са именно тези дребни морски дарове. В 100 грама от тях се съдържат само 97 калории. Но това знание не стига. Трябва култура, която у нас, за съжаление липсва, защото макар и да имаме море, ние българите не сме морски хора.


Скаридите са много полезни със съдържащите се в тях вещества, особено антиоксидантите. Но има голяма разлика, която трябва да имате предвид, когато избирате какви точно скариди да си вземете.


Най-добри са дивите северноморски, наричани още хладноводни. Много по-масови и по-евтини са т.нар. аквакултурни или специално отглеждани, които идват от Китай, Виетнам и други азиатски производители.


Носят се слухове, че ги блъскат с хормони на растежа и много антибиотици - не е много вероятно, доколкото не е рентабилно. Все пак, повечето продавани у нас скъпо в ролята на Кралски скариди са именно азиатски, социалистически и изкуствено отгледани.


Те съдържат и много повече калории - причината е, че имат доста мазнини в сравнение с естествени северноморски. Имат и повече белтъчини, но не добри. Това е важно да се знае, особено от хората, за които може да бъде вредно и дори опасно: онези, които страдат от колити, цистити и други непрятни заболявания.


Когато минат постите, пробвайте най-актуалната рецепта със скариди, която сигурно ще ви изненада. Хит е забъркването им с яйца в омлет, към който се добавя мляко за разкош и  спанак за полезност. Ето така...



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни