Свързани новини

21.08.2021 08:08

Как цветът определя настроението и показва характера ни?

Видян 2948 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Психиката ни може да бъде манипулирана лесно посредством цветовете. Те са разделени на четири групи – от възбуждащи до неутрални. И всички – от политиците до търговските вериги, ги използват, за да ни манипулират.   Иначе цветовете са илюзия – различния начин, по който светлината пада върху този грешен свят, който на практика си е черно-бял – двете ахроматични – сиреч безцветни крайности. Но маркетингът е превърнал багрите в наша емоционална характеристика, която всички виждат и по нея ни разкриват, колкото и да се заблуждаваме, че сме потайни. А също е начин да ни манипулират. Днешният ни лайфхак е посветен на начините да се справим с това, като опознаем какви трикове ни прилагат и как се издаваме.

Ако искаме да предизвикаме апатия, депресия, подчинение – подходяща е сивата гама. В страните с авторитарни и/или диктаторски режими, хората избират не само дрехите си, но и цвета на автомобилите именно в тази гама и стигат до черно. Неслучайно заводите при соца, а и преди това в зората на индустриалното производство, също са решени в този цвят отвътре, като за разнообразие тук – тами се слага и военно зелено. Така на хората се внушава индиректно, подсъзнателно, че са само брънка от системата и са придатък на производството. Няма измъкване, казано с други думи. Това е посланието на гамата, наричана от колористите „апатична”. Психолозите групират тези цветове като символи на необходимост, задължение, умора.

В съвременните заводи в развитите страни дизайнът е съвсем различен. Там се използва точно обратната гама - на възбуждащите цветове. Слага се червено, жълто, златисти ефекти – тази багра стимулира работоспособността, дава подсъзнателна идея за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион