Италия

Свързани новини

26.09.2023 10:17

Италия се прощава с Джорджо Наполитано

Видян 1039 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес е погребението на бившия президент на Италия Джорджо Наполитано и в страната е ден на национален траур. Наполитано почина на 98-годишна възраст след продължителна хоспитализация в частна клиника в Рим.

Погребението на Джорджо Наполитано ще е светско и с държавни почести от 11:30 часа местно време. За първи път такава церемония ще се състои в аулата на Камарата на депутатите. За първи път в историята на Италия и на Ватикана в Сената, където бе поклонението пред тленните останки на Джорджо Наполитано – първият държавен глава избиран два пъти, влезе папа. В случая това беше папа Франциск. Той изрази своята почит, помоли се и написа в книгата за посетители: "Спомен и жест на благодарност към един велик човек, служил на родината си". Във връзка с поклонението на папа Франциск стана известно, че Джорджо Наполитано, който като политик произлиза от комунистическата партия и бе със светски разбирания, уважавал църквата и папа Ратцингер му имал голямо доверие.

Светската форма на погребението не предвижда религиозен обред, а изказвания на близки до бившия държавен глава. По избор на семейството му ще се изкажат италиански политици, неговият син Джулио и внучката София. Ще присъстват президентът на Италия Серджо Матарела и премиерът Джорджа Мелони, френският държавен глава Еманюел Макрон, президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и други официални лица. Погребението ще се излъчи директно от обществената медия РАИ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Още от началото на деня ще се чувствате уморени

Още от началото на деня ще се чувствате уморени.