Свързани новини

16.10.2019 12:11

Хюм и човешката природа

Видян 1293 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Издателство „Милениум“ отново изненадва книжния пазар с интригуващо заглавие – на пазара вече можете да намерите шестнайсетата книга от поредицата „Философия за всеки“. Авторката София Петрова посвещава най-новия си труд на „Хюм и човешката природа“. Дейвид Хюм (1711-1776) е шотландски философ и икономист, смятан за една от най-ярките личности в епохата на Просвещението. Основните характеристики на философията му са натурализмът и скептицизмът и именно върху тях са изградени двете тълкувателни школи на трудовете му - едната обръща внимание на натурализма, а другата поставя акцент върху скептицизма.


Най-знаменитото му произведение – „Трактат за човешката природа“, е написано, когато Хюм е едва 23-годишен. Първоначално не среща одобрението на читателите, но след няколко десетилетия изненадващо печели всеобщо признание от философския свят. В този труд са дефинирани основите на мирогледа му, методите за квалифициране на природните феномени, междучовешките отношения и обществения живот.


Името на Хюм е знаково в историята на философията в сферата на емпиризма. Възгледите му сериозно повлияват основоположника на съвременната политическа икономия Адам Смит, а самият Имануел Кант пише, че тъкмо Дейвид Хюм е авторът, който го е „извадил от догматичната дрямка“.


По традиция изданието включва 44 истории, които представят философските идеи на мъдреца, както и множество интересни и полезни цитати. Ето и някои от тях: Ако единственият мотив за нашите действия се явява желанието да покажем своята свобода, то значи ние никак не можем да се освободим от оковите на необходимостта, Безгрижието и невниманието могат да бъдат лек срещу всичко. Затова аз разчитам изцяло на тях, Бъди философ, но преди всичко бъди човек, За Вселената животът на човека няма по-голямо значение от живота на стридата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни