Свързани новини

16.02.2010 18:47

ГМО станаха част от нашия живот

Видян 3206 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГМО станаха част от нашия живот. Никой не ни попита, дали ги искаме.
Те заляха търговската мрежа, с тях храним себе си и децата си. Нямаме избор: никой не знае, какво точно съдържат стоките в красиви опаковки по рафтовете на магазините.
От всички страни ни убеждават, колко са безопасни тези продукти. Защо ли тогава толкова малко хора вярват в това? Всички ли сме параноици, екстремисти, врагове на прогреса? Ако е така, значи 80 % от гражданите на Европейския съюз са такива.


Сега правителството се опитва да разпростре генетичното замърсяване не само на трапезата ни, но и в нашата земя. Това ще бъде непоправимо. Радиацията и химикалите изчезват с времето. Замърсяването с ГМО е вечно.


Имаме поне 5 причини да кажем на нашите управляващи:
НЕ ИСКАМЕ ГМО НА НАШАТА ЗЕМЯ!!!


1.   ГМО вредят на здравето ни: „Модерната” технология за получаване на ГМО е несъвършена: „безопасните” й продукти причиняват увреждания на черния дроб, бъбреците, имунната система, размножителната способност. ГМО се свързват с появата на алергии, рак, затлъстяване, „луда крава”.
2.   ГМО съсипват природата. Те превръщат почвата в пустиня. Унищожават естествените видове и ценните култури чрез прехвърляне на чуждите гени в тях. Водят до загиването на много опрашващи насекоми, включително пчелите. Присъствието на ГМО в екосистемите е риск за цели хранителни вериги. ГМО изискват в пъти повече химикали и количествата постоянно растат.
3.   ГМО не нахраниха гладните по света. Напротив: те водят до обедняване и зависимост на фермерите от големите био-технологични концерни, притежаващи патент върху семената и селскостопанските препарати. Обещаните високи добиви и подобрено качество се оказаха лъжа. Защо и нашите фермери да преживеят на собствен гръб грешките, извършени поради незнание в САЩ, Канада, Индия, и Латинска Америка?
4.   Българската икономика няма интерес от ГМО. Ние можем да пробием на европейските пазари единствено с износ на екологично чисти храни, мед, напитки, розово масло, билки, туризъм в чиста земя, свободна от ГМО. Това са продукти, които се търсят и се продават на високи цени. Ако ГМО заразят земята ни, ще изгубим всичките си предимства. Етикетът „GMO-free“ ще се превърне в мечтана, но недостижима утопия.
5.   И в момента се храним с вносни боклуци с вкус на тоалетна хартия, защото са погълнали тонове химия; но все още намираме продукти с прекрасния нашенски автентичен вкус: зеленчуци, плодове, вина. Ако допуснем ГМО да се отглеждат в България, децата ни ще знаят за тях само от нашите разкази.


Правителството иска поправки в закона за ГМО, които да разрешат „полеви опити за научни цели”. Никой не вярва на това. А може би полевите опити обхващат няколкостотин хиляди декара обработваема земя, освободена за сметка на 30 км. буферна зона без ГМО около Натура 2000? Интересите на компаниите, дори и да са провеждани на най-високо европейско ниво, не са по-важни от интересите на милионите български граждани.


Ето защо:
МИСЛЕТЕ, ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ, СПОДЕЛЯЙТЕ НАУЧЕНОТО!
НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ ДА ЗАЯВИТЕ ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ!
ПОДКРЕПЕТЕ ДВИЖЕНИЯТА ПРОТИВ ГМО В БЪЛГАРИЯ!
ПОДПИСВАЙТЕ ПЕТИЦИИТЕ В ИНТЕРНЕТ, ОРГАНИЗИРАЙТЕ СЪБИРАНЕТО НА ПОДПИСИ ПРОТИВ ГМО!
ТОВА Е ЗА ВСИЧКИ НАС И ЗА НАШИТЕ ДЕЦА!
 
Инициативен комитет на родители и граждани, регистрирани в портал BG-MAMMA



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес професионалните ви умения ще бъдат високо оценени

Днес професионалните ви умения ще бъдат високо