Свързани новини

16.02.2010 18:16

Ще разсипват природата ни безнаказано

Видян 1609 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ даде заден ход за глобите за злоупотреба с генномодифицираните организми (ГМО). На първо четене парламентарното мнозинство реши да не се санкционира с до 1 млн. лв. онзи, който засади или пусне на пазара мутант на роза, лоза, тютюн, памук, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури. Отпадна и наказанието до 1 млн. лв. за засаждане с ГМО в 30-километровата буферна зона около защитените територии. 
ГЕРБ реши да премахне и наказанието до 300 000 лв. за неверни данни в заявлението за износ на ГМО или продукти, съдържащи ГМО.
„Нямат волята да направят един действително репресивен закон за ГМО“, коментираха пред 19` природозащитници. 
Еколозите настояват да не се вдига 30-километровата буферна зона около НАТУРА 2000 и забраните за тютюн, лоза, рози и овошки, които съществуват в сегашния закон и които се оказаха ябълката на раздора между управляващите и обществото. Те смятат, че след като ЕК не е изисквала промяна в тези текстове, целта на отпадането им е да бъдат прокарани лобистки интереси на големи компании.
Представители на граждански организации изразиха подозрения, че ако отпаднат глобите и буферната зона, няма да има никаква отговорност от страна на евентуалните нарушители. Това би било много удобно за производители на биорапица например, от която се произвежда биогориво.
Рапицата, която е от семейство Кръстоцветни, има много диви родственици като синапа, дивата ряпа и много други плевели, каза пред 19` фермерът Ивелин Желязков. Той цитира изследване, според което ГМО рапицата може да зарази други културни и диви растения. Освен това има прехвърляне на внедрени гени върху почвената микрофлора и върху почвените насекоми, твърдят учените. Ако тези промени  бъдат приети и отглеждането й стане безпрепятствено, ще бъдат замърсени големи територии от страната, категорични са еколозите.
Остра реакция в екосредите предизвика и позицията на посланика на САЩ Джеймс Уорлик, който(без да сме го питали) защити производството на генномодифицирани организми.
„Това е открито лобиране за ГМО продукция и е в разрез със суверенитета на държавата ни“, коментира пред вестника  екоактивистът Анна Българанова.
Дипломатът изложи тезата си, че с помощта на ГМО ще се предотвратят разрушителни последствия от глобалното затопляне и ще се помогне за предотвратяването на глада в световен мащаб.
На противоположното мнение е американският режисьор и продуцент Робърт Кенер. В своя документален филм Храна ООД, за който 19` писа, той бие камбаната за опасността от ГМО храните.
Междувременно от централата на СДС заявиха, че България трябва да води последователна политика за забрана на ГМО и приоритет трябва да бъде производството на биологични продукти.
Вчера стана ясно, че евродепутатът Надежда Нейнски  ще отправи въпроси по проблема с ГМО до еврокомисарите по здравеопазване и по околна среда.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!