Свързани новини

22.09.2009 11:33

Германски учен: Чалгата превзе България

Видян 2431 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Чалгата е завладяла не само културния, но и политическия живот на България. Това е мнението на известния професор Клаус Рот, етнолог към университета в Мюнхен и добър познавач на България.


През последните десет години чалгата се превърна в един от най-важните музикални феномени в България, изтъква професор Клаус Рот. Този музикален стил възвеличава един селско-патриархален начин на поведение, при който ролите на половете са ясно дефинирани - мъжете са мачовци, които трябва да се погрижат за това да имат много пари, да карат големи коли и да носят дебели златни ланци. Жените имат по-скоро подчинена роля - в много случаи те се дефинират като сексуален обект на мъжете, казва Рот пред Дойче веле.
Според професор Рот популярността на чалгата е един вид реакция на прекомерния стрес, на който е било изложено българското общество през последните 20 години. "Не бива да забравяме, че не става дума само за трансформацията след демократичните промени, а и за присъединяването към ЕС, което беше свързано с огромен стрес за страната. На трето място идва глобализацията. Ето защо чалгата е може би един вид анти-рефлекс на този безкрайно голям стрес", казва още известният учен.
Един от централните аспекти на чалга-културата е изключително голямата доминантност на личните връзки - било то на семейните или приятелските връзки, казва германският наблюдател. "Става дума за мрежи, които се подкрепят взаимно, дори в икономиката и политиката. Тук не важи толкова принципът на възнаграждение според възможностите на дадена личност, който е водещ в западните общества например. С други думи: чалга-културата спомага за развитието на отношения, които често се определят като корупционни", смята професор Клаус Рот. Проблематичен е фактът, че чалга-културата до голяма степен е възприета от част от политическия елит на страната - неговите действия се определят именно от споменатите вече норми и ценности, допълва професор Рот. До преди седмица той е пребивавал в България и е имал възможността да наблюдава развитието в страната съвсем от близо. На въпрос дали чалга-културата влияние върху действията на новото правителство Професор Рот отговаря: "Това, което мога да кажа, се основава единствено на мои наблюдения от прочетеното и чутото в българските медии през последните седмици. След избора на Бойко Борисов нещата изглеждат така, сякаш в България започва голямо прочистване, казва професор Клаус Рот и подчертава: "В медиите ежедневно се съобщава за нов скандал, за нов случай на злоупотреба с европейски или държавни средства от страна на политици, понякога и на водещи позиции. Надявам се, че този процес на прочистване няма да остане само на думи, а ще намери израз в конкретни съдебни дела. Всички очакваме деня, в който някой високопоставен политик ще бъде изправен пред добре функциониращ съд и ще трябва да отговаря за действията си." Етнологът от Мюнхен се надява също така на промяна в политическия стил на управление, както и в съзнанието на политиците. Те трябва да поемат повече отговорност за българското общество, а не само за собствената си клиентела и собствените си интереси, заключава професор Рот. Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец