Свързани новини

10.04.2020 13:12

Фантастичен козунак като кръст: Colomba от Orsetti

Видян 2555 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-добрата сладкарница в София Orsetti тези дни осигурява за вкъщи своите фантастични и определено най-впечатляващи в София козунаци с форма на кръст, които прави всяка година. Единствено и само за Великден и за Коледа. Така е в италианската традиция - Colomba - Гълъбица в превод, за Възкресение и Panettone за Рождество. Всеки обреден хляб за празника се прави с италианско брашно, което е причината козунакът да става пушист, да бъде лек и въздушен, когато се яде и като последващ ефект в стомаха, а не тежък като българските. Има два вида - със стафиди или с шоколад. Всеки се прави пред очите ви зад шоукукинг витрината на заведението, където майсторите месят и пекат своите шедьоври от тесто. Няма живеещи в София италианци, които да не си вземат Colomba от Orsetti, защото тя е точно такава, каквато я правеше смятаният за създател на рецептата легендарен милански сладкар и пекар Анджело - в превод Ангел - Мотта. С което искаме да кажем, че явно нищо не е случайно. Един Ангел пръв е омесил козунак с форма на кръст на Възкресението Христово, и има къде да се опита в София точно какъв е той на вкус. Много е важно да се каже, че за разлика от нашите пекарни, където вадят козунака и го хвърлят на тезгяха, една Colomba от Orsetti узрява и диша 2-3 дни, повисява наобратно 12 часа, преди да бъде поставена в елегантна опаковка - удобна за носене и приятна на цвят кутия или сатенена торбичка, и да бъде връчена на почитателите на кулинарното изкуство. Веднъж отворена, Гълъбицата трябва да се изяде за 2-3 дни, за да е с върховия си вкус и пухкавост. Знаейки всичко това, феновете пристъпват като пред храм на бул. Дондуков 19, където се правят и се продават за вкъщи произведенията от тесто, посипано не с евтина захар, както се прави в 99% от пекарните ни, а с глазура от бадемово брашно - стрити наситно късчета ядки, захарни или шоколадови пръчици.


снимка: уебкафе



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог

Красотата и нежността ще са нещо важно за вътрешния ви свят

Красотата и нежността ще са нещо важно за вътрешния ви