11.11.2008 13:16

Есенните настинки и как да се предпазим от тях

Видян 1304 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Есента се възприема като сезона, съпроводен от постоянни простудни заболявания. Често срещани са и острите респираторни заболявания. Причинителите на тези “есенни болести” са бактериите и вирусите. Много от тях обитават носоглътката и устната кухина и тяхното размножаване е свързано с отслабването на имунната система през есента.


Затова задължително се нуждаем от есенна профилактика. Не трябва да се пренебрегват ваксините, а също и лекарствените средства, които “укрепват” организма след различни инфекции.


Лукът и чесънът могат да бъдат наречени “домашните лекари” с уникални бактирицидни свойства. Тези продукти не притежават никакви странични ефекти. Една, две скалидки дневно могат да заменят лекарствения препарат при първите усещания за настинка.


Витаминният дефицит е свойствен на повечето хора през есента, затова утрото е добре да започва с чаша портокалов сок, сок от моркови или лимони. Специалистите препоръчват също парче зеле, ряпа или цвекло.


Не забравяйте и за плодовете. Дневната норма се състои от 2 ябълки и 2 портокала (портокалите могат да се заменят с 2 лимона или грейпфрут).


Към профилактичните мерки се отнася и задължителното измиване на устата вечер – ако не с четка и паста за зъби, поне изплакване с концентриран разтвор на готварска сол. Тази процедура “закалява” лигавицата.


Неизчерпаем източник на витамини е и чаят, в който са добавени билки или горски плодове: мента, боровинки, липов или ябълков цвят.


И разбира се, разходката - всекидневните физически упражнения или поне час разходка също закаляват организма.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец