Свързани новини

20.10.2014 16:20

Епопея на забравените: Мираж

Видян 16438 пъти | Коментари 0
Гласували 9 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ресторант Мираж беше култов в зората на демокрацията. Макар на супер забутано, а по онова време и възтъмно вечер място – на колелото на автобусите 74 и 76 зад квартал Гоце Делчев, че не беше ли тогава още Емил Марков, славата му се носеше из цяла София. Причината бяха кюстендилските двама братя Васил и Георги Илиеви. Момчетата, които от тепиха (малкият по-точно от затвора) скочиха право в големия бизнес и направиха империя от рекет, охрана и застраховане, наречена ВИС.  Нейната щаб квартира беше именно Мираж.


Днес той не се нарича ресторант, а „механа”. Не блести, както преди. Представлява си квартално заведение. Преди 20 години беше хит. Там, насред огледалната зала с интериор в духа на мутробарока от началото на 90-те, се проведоха бляскавите сватби на Георги Илиев и Влади Въргала. Там са гастролираха всички шоузвезди на прехода – от Володя Стоянов и Цецо Ярето през Софи Маринова до Слави Трифонов. Там силните момчета и красивите момичета завързваха своите легендарни романи. Там Фатик стреляше в тавана, Мето Илиенски въртеше и сучеше, Маймунека натискаше Лия.


Началото на края постави показният разстрел на Васил Илиев в любимия му спортен мерцедес, нарочно организиран баш преди неговия любим ресторант. Удивителна ирония – сякаш, за да покаже, че напъните на бедните провинциални момчета да станат господари на България е бил истински мираж. Този атентат постави началото на поредица от показни убийства на знакови фигури от бизнеса и ъндърграунда, повалила повечето богати и силни нашенци – споменатия Фатик, Илия Павлов, Емил Кюлев, Поли Пантев, Руснака, Самоковеца, Иво Карамански, Бай Миле, който според последните версии може би е бил съпричастен към случката пред Мираж като организатор, както пишат медиите. Заедно с големите босове, си отидоха и още много знайни и незнайни момчета в онова, което наричаме от дистанцията на времето Гангстерска война. Ужасяващ риалити сериал, който намери своя не по-малко художествено замислен завършек с убийството на брата на Васил – Георги Илиев, точно десет лета по-късно и пак пред неговото любимо заведение – Мултиплейс на Слънчев бряг.


Епопея на забравените ли – никой не е забравен, нищо не е забравено...



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката