Роман, който предизвиква въображението

Свързани новини

23.02.2022 11:05

Древна загадка и предизвикателна мистерия в Пандора

Видян 971 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Роман, който предизвиква въображението и майсторски преплита древногръцки легенди с автентичната атмосфера на джорджианска Англия – това е „Пандора“. Дебютната книга на талантливата Сюзън Стоукс-Чапман ни повлича неусетно във вихъра на история, която отеква през вековете. Българското издание на „Пандора“ излиза с логото на „Кръг“ на 21 февруари – само месец след световната премиера на романа. Изкусният превод е на Юрий Лучев, а великолепната корица – на Таня Минчева от Kontur Creative.


 


Текстът реалистично разкрива на читателя Лондон от 1799-а и е изпълнен със звуците, гледките и миризмите на града от онази епоха. „Пандора“ ни потапя в завладяващата история на Дора Блейк, тръгнала по следите  на истината за древногръцка ваза. Загадъчната антика се появява ненадейно в антикварния магазин на починалите й родители, но е набързо скрит в мазето от новия собственик – противния й чичо Езекия Блейк.


 


Амбициозната и любознателна Дора копнее да изработва бижута, но освен да преследва мечтите си, тя вече е твърдо решена да разгадае мистериите на вазата. Около предмета сякаш витае особена аура, която провокира странни събития – мнозина, докоснали се до него, претърпяват необясними нещастия. В опасната мисия девойката се впуска с помощта на своя домашен любимец, свраката Хермес и на младия учен Едуард Лорънс.


 


Безстрашният екип посещава бедняшки квартали и грандиозни бални зали в стремежа си да разкрие тайни, които ще се окажат по-древни, отколкото някой може да предполага. Романтичен, напрегнат и красиво написан, романът „Пандора“ се поглъща на един дъх. Сюзън Стоукс-Чапман изгражда завладяваща смесица от история, митология и мистерия, за да създаде тази великолепна приказка, която се превърна в една от най-чаканите исторически книги на годината и предизвика огромен интерес още преди официалното си представяне.


 


 


Сюзън Стоукс-Чапман (1985) е бакалавър по английска литература и магистър по творческо писане. През 2020 година предварителният ръкопис на „Пандора“ влиза в краткия списък на наградата за художествена литература „Луси Кавендиш“, както и в дългия списък на приза за романи „Бат“. През януари 2022-ра книгата се превръща в исторически роман на месеца на „Съндей Таймс“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей

Видим напредък ще постигнете с проектите

Видим напредък ще постигнете с проектите, които сте