Днес ви представяме 3 прекрасни, но малко познати зелени дестинации на по час път с кола от София, които си заслужава човек да посети в един или в отделни уикенди в златната българска есен.
Има ли туризъм в Трън, след като градчето предпочете да опази природата си пред възможността да бъде плячкосано от златодобива? Ами има! Във всеки от празничните дни, каквито имаме този дълъг уикенд, се точат по десетина големи и малки автобуса, стотици автомобили и мотори от цялата страна, от Сърбия, даже от други страни. В сърцето на Трън, точно срещу огромното читалище, кръстено на европейската оперна прима и първа народна артистка на България – Гюрга Пинджурова, любимата фолклорна певица на Тодор Живков и хотел в алпийски стил доминират централния площад, заедно с кметството и колона в памет на героите. Ресторантът Ерма, приятен отвътре и с импровизирана градина, има специален отдел Трънски блюда, сред които типичната местна баница Зелник, тукашната кавърма, градската рецепта за гювече, боб в тавче с кълцано месо, „зеленчуково тавче с люто чушле”, боб по трънски с ориз и качамак, в който – освен сирене, в този край слагат и червен пипер. Впечатление прави и „мандръсаната питка”. Веднага след хотела табела сочи към Ждрелото на Ерма – едно от природните чудеса на България.
То си заслужава да се посети заради класика, точно тук написал крилата фраза: „Швейцария ли”, като коментар за природните красоти на родината. Разходката покрай пролома е приятна и полезна, а на връщане човек може да си купи мед, сладко и други местни продукти, продавани покрай паркинга от шопкините.
Само на няколко километра от Трън по път, покрай който човек се радва на виолетовите полета от лавандула и златните от жита, е Музеят на киселото мляко в село Студен Извор. Той прави планинската община световна столица на йогурта. Двуетажната възрожденска къща е досами родния дом на д-р Стамен Григоров, който е откривателят на Българския бацил – голямата тайна на оригиналното кисело мляко. Там,където си купвате билет за скромната експозиция ще ви продадат и възможно най-истинското, направено точно по неговата рецепта, което държат в хладилника си заради туристите. Опитахме и наистина е превъзходно. Иначе ще видите специфичните съдове за направата му преди повече от век, когато нашият учен изолира бацила и го прави световен феномен. А от изложбената част ще научите за неговите толкова хитови в момента пробиотични, но дори антиракови и антитоксични свойства. Има всякакви информационни табла и е доста интересно, ала ще е учудващо да срещнете друга двойка туристи на това място. Ние не познаваме и не ценим съкровищата, които притежаваме.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
Депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев отрече ...
бТВ Синема 05 май 21:00ч.
Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс
Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.
- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…
- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.
- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!
Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -