Свързани новини

16.04.2021 10:09

Чия вина е нощното хранене и лошия сън: Какво да правим с времето в карантина

Видян 3504 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нощното хранене, когато е нещо често, не е майтап, а заболяване. Кой е виновен за него - това е темата на днешния ни лайфхак и започваме посочването с т.нар. нутриционисти, които карат хората да вечерят до 18 часа. Може да го правите, ако лягате с кокошките - преди 9. Във времена на карантина звучи почти невъзможно. Правилното е - вижте лайфхака ни - последното ви хапване преди сън трябва да бъде не повече от 3 часа до лягането. Защото, както показват и изследванията на американската диетоложка Кери Ганс:
Никога не лягайте гладни!
Вторият виновник е тежката вечеря. Правилото според учените е просто: тя трябва да бъде не повече от 20% от дневния брой калории, които потребявате с храната. В този смисъл клишето: "вечерята подари на врага си" не е вярно. Но това хранене трябва да бъде съобразено с  количество 400-500, а за спортуващите повече от 2 пъти седмично - и 600-800 калории.
Синдромът на нощното хранене се появява и заради още един виновник - недостатъчния сън. Освен от правилното хранене, той зависи от времето, което му отделяте. До 40-годишни ни трябват поне 8 часа, от 40 до 60 - поне 7 часа, а в пенсионна възраст и четвърт денонощие - 6 часа, върши работа.
Когато не спим достатъчно, организмът ни иска още и още енергия - това му е автоматизъм. Ако му липсва, нарушава се синтезът на хормоните на наситата - лептин, и на глада грелин.
Тоест, връзката между добрата форма и добрия сън е ясна и тясна. Ако спите качествено, няма да имате проблем с наднорменото тегло, а ако имате наднормено тегло, няма да спите качествено. Наъ-известният сомнолог - спец. по съня и психиатър на съня Роман Бузунов отчита тази връзка. И ни съветва да водим дневник, по-точно казано - нощник, на съня, не просто на сънищата - на процеса, не на онова, което подсъзнанието ни прави, докато спим.
Интересно е също да знаете колко важна е според експерта температурата - в спалните ни най-добрата е 17 до 20 градуса според него, 18 - 19 според Световната здравна организация.  
Той препоръчва на всички, но особено на хората, които проблем със съня, да спят


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни