Свързани новини

07.07.2014 14:10

Четири лапи приютява временно мечките от пловдивския зоопарк

Видян 1573 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От днес обитателите на Парка за танцуващи мечки временно се увеличават с още двама. Пловдивските мечки Габриела и Наско ще бъдат настанени в убежището докато трае ремонта на зоопарка в града под тепетата.


Зоопаркът в Пловдив е затворен за посещения от 24-ти юли 2008 година, тъй като не покрива изискванията за отглеждане на диви животни, наложен от Директива на Европейския съюз на всички държави членки. Особено тревожно е състоянието на двете мечки – 26-годишния Наско и 18-годишната Габриела. Те живеят разделени в клетки от по около 15 кв.м. след като преди години Наско напада Габриела и наранява лошо едната й лапа, която в последствие се налага да бъде ампутирана.


През пролетта на тази година стартира ремонт на съоръжението и по-голямата част от животните вече са преместени в съседни зоопаркове. Фондация „Четири лапи“ ще поеме настаняването и издръжката на двете пловдивски мечки до 27.10.2015 г., когато се очаква ремонтът да приключи.


На 07.07.2014 г. сутринта екип на „Четири лапи“ с оборудван бус за транспорт на животни ще пристигне в Пловдив, за да упои двете мечки, да прегледа здравословното им състояние на място и да ги подготви за преместването им. Очаква се в ранните следобедни часове животните да пристигнат в Парка за танцуващи мечки край Белица, където първоначално ще бъдат настанени в изолирани клетки, а след изтичане на карантинния период постепенно ще започне адаптацията им към откритите площи и останалите обитатели.


Зоопаркът в Пловдив е един от 15-те в страната, които не покриват изискванията на българското и европейското законодателство за минимални условия за настанените животни и нямат лиценз за работа. „Четири лапи“ ще настоява за строги санкции от страна на Министерство на околната среда и водите за онези зоопаркове, които не направят съответните стъпки за лицензиране.


„Четири лапи" е международна организация за защита на животните с централа във Виена, Австрия и представителства в 12 страни, сред които и България. Създадена през 1988 г. от Хелмут Дунглер, организацията популяризира хуманното отношение към животните чрез последователни кампании и проекти. Успехите на „Четири лапи" са в резултат на проучвания и научна работа, както и на активно лобиране на национално и международно ниво. Усилията на „Четири лапи" са съсредоточени в помощ на животни, чието съществуване зависи изцяло от човека: бездомни кучета и котки, опитни животни, селскостопански животни, животни компаньони, както и отглеждани в неподходящи условия големи котки, мечки и орангутани.


Офисът на „Четири лапи” в България функционира от 2000 г. У нас организацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни