Свързани новини

05.10.2009 10:04

Близо 1 милион преждвеременно родени деца умират всяка година по света

Видян 1703 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо 13 милиона деца се раждат преждевременно всяка година и над милион от тях загиват до един месец след раждането си, предаде АФП.


Проблемът засяга предимно развиващите се страни, като над 85% от случаите са в Африка и Азия. Броят на преждевременните раждания, в САЩ също се е повишил с 36% за последните 25 години. В изследването на американската хуманитарна организация March of Dimes, като преждевременни са определяни деца, родени "преди изтичането на 37 пълни седмици". Недохранването и лошите медицински грижи могат да обяснят част от проблема в развиващите се страни, но в САЩ фактор е нарастващият брой на жените, които забременяват след навършване на 35 години или забременели с използване на технологични средства. "Преждевременните раждания са значим глобален проблем, който налага голям емоцилонален, физически и финансов товар върху семействата, медицинските системи и икономиките", заявява председателят на March of Dimes Дженмифър Хаузи. "Само в САЩ годишната цена за грижата за преждевременно родени деца и техните здравни проблеми надхвърля 26 милиарда долара годишно", добави тя. Според нея, ако световните лидери наистина искат да постигнат Целите на хилядолетието на ООН, те трябва да създадат стратегии и да осигурят средства за борба с последствията от преждевременното раждане. Марио Мериалди, един от авторите на бюлетина на СЗО и редактор на доклада, го описа като "първи опит да се оцени мащаба на проблема в световен мащаб". Информацията съобщава БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.