Месеците се превръщат в години, а Даниела вече не принадлежи никъде. Когато малкият ѝ син изпада в кома след инцидент, който за съжаление прилича на вик за помощ, Даниела се връща в Румъния, опитвайки се да излекува рани, които са кървяли години наред

Свързани новини

29.04.2022 16:04

Бестселърът Оставам тук излиза на български

Видян 1726 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


На 29 април издателство „Лемур“ ще публикува нов роман от автора на международния бестселър „Оставам тук“ - Марко Балцано. Това е мощен и деликатен роман, който засяга важна социална тема, актуална и за българската действителност.В новата си книга авторът на международния бестселър „Оставам тук“ Марко Балцано разкрива една непопулярна глава от италианската и световната история: тази на белите сираци.  „Като се върна“ разказва за една огромна и мълчалива армия от жени - тази на гледачките. Среща ни с Даниела, която напуска Румъния, за да отиде в Милано и да предложи на децата си по-добро бъдеще, като по този начин се отказва да види как те растат. В Милано става невидима: чужденец в град на непознати, не жена, не майка, а обикновен помощник, слуга.


 


Месеците се превръщат в години, а Даниела вече не принадлежи никъде. Когато малкият ѝ син изпада в кома след инцидент, който за съжаление прилича на вик за помощ, Даниела се връща в Румъния, опитвайки се да излекува рани, които са кървяли години наред. Историята на една сложна, но неразривна връзка, история за майчината любов и жертвите, на които сме готови за хората, на които държим. Ето и част от коментарите за романа:




„Дълбоко вълнуваща история за обикновените хора“, New York Journal of Books, „Опустошителен... Неоцветеният подход на Балцано подсилва остротата на една история, базирана на реални събития“, Publishers Weekly. „През последните тридесет години две трети от мигрантите на планетата са жени. И въпреки това, независимо от този факт, продължава да се говори за миграцията като за основно мъжки въпрос. Сякаш светът е онзи след края на войната, когато хиляди и хиляди ръце бяха използвани в мините, нивите, фабриките. А днешните жени са в движение както никога преди в Историята, защото най-добре живеещата част в света, която е и най-възрастната, определя основно миграционни потоци от жени.


 


Западът, след като събира работна ръка и ресурси, търси все повече грижи и така – ако ръце трябват преди всичко, за да се грижат за възрастни, деца и болни – се предпочита те да са женски. Всеки от нас има общо, пряко или непряко, с тези хора: домашните помощници са най-близката част от нашите семейства, едно необявено  измерение, което заличава разликата между работно място и жилище, понеже много от тях живеят заедно с хората, за които се грижат, като са до тях денонощно. Поисках да разкажа историята на една мигрантка в наши дни, жена, която разрешава на такива като мен до продължат живота си с неговия ритъм, без кой знае какви лишения, прехвърляйки на други тежестта за грижата за телата и умовете на най-слабите“, споделя Болцано относно идеята си за написването на книгата.


 


Той е роден през 1978 г. в Милано, където живее със семейството си и работи като учител по литература в гимназия. Той е един от най-успешните съвременни италиански автори. Пише, откакто се помни: стихове и есета, разкази и романи.


 


 


Получава отличия още с първите си романи: награда за дебютен роман Corrado Alvaro "Il figlio del figlio", награда Flaiano за "Pronti a tutte le partenze", награда Campiello за "Lultimo arrivato". Най-голямото му литературно постижение обаче е бестселърът "Оставам тук", който е преведен в над 20 страни и печели множество награди: Финалист за награда Strega 2018; Награда Asti dAppello 2018; Награда Minerva 2018; Литературна награда Elba 2018; Награда Dolomiti Unesco 2018; Награда Viadana 2018; Награда Latisana 2018; Награда Bagutta 2019; Награда Mario Rigoni Stern 2019; Награда Omegna 2019; Награда Méditerranée Etranger 2019 (France).




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец