Volvo официално приключи с дизела

Свързани новини

20.09.2023 14:23

Volvo официално приключи с дизела

Видян 5184 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шведският производител Volvo се сбогува официално с дизеловия двигател, като всички модели на марката с „тежко гориво“ ще бъдат премахнати до началото на 2024 г. Това обявиха от компанията по време на Седмицата на климата в Ню Йорк.

„Само след няколко месеца последното задвижвано с дизел Volvo ще слезе от поточната линия. Volvo Cars ще бъде един от първите производители, предприели тази стъпка, като причите са променящото се пазарно търсене, по-строгите регулации за вредни емисии и фокуса върху електрификацията“, обявиха от шведския производител.

Въпреки че дизеловите двигатели отделят по-малко CO2 от бензиновите двигатели, те отделят повече азотни оксиди (NOx), което се отразява негативно на качеството на въздуха. Това кара скандинавците напълно да се откажат от такива мотори.

Най-новият 2,0-литров турбодизелов четирицилиндров двигател на Volvo развива мощност от 148 до 232 к.с. в зависимост от модификацията (D3, D4, D5). Дизеловият двигател се предлага с единичен или двоен турбокомпресор, като дори получава мека хибридна технология за подобряване на екологичните му характеристики.

От Volvo признава, че дизелът някога е бил техният основен източник на приходи, но сега вече той е заменен от електрически превозни средства и хибридни агрегати. Целият преход е отнел само 5 години – през 2019 г. основната част от продажбите на автомобили от марката се е падала на дизели, докато в края на 2022 г. техният дял е 8,9%, посочва Reuters.

Според последните данни за продажбите за август 2023 г. електрифицираните модели представляват 33% от продажбите на Volvo, а на автомобилите с ДВГ се падат останалите 67%. Като цяло дялът на дизеловите превозни средства на европейския пазар е спаднал до 14,1% през юли 2023 г. от над 50% през 2015 г.

Шведската компания се е ангажирала да стане марка изцяло електрически превозни средства до 2030 г. и цели да постигне въглеродна неутралност до 2040 г. През миналата година Volvo спря разработването на нови двигатели с вътрешно горене - бензинови или дизелови, потвърждавайки фокуса си върху електрификацията.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей