Свързани новини

25.01.2022 10:13

Суперкомпютър ще обучава AI да мисли като човек

Видян 2414 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нов суперкомпьютер, предназначен за работа с изкуствен интелект, се очертава като най-бързият в света. Машината е разработвана от Meta (компанията зад Facebook) от почти две години.




В проекта AI Research SuperCluster (RSC) участват няколкостотин специалисти, включително от компании като Nvidia, Penguin Computing и Pure Storage, съобщи Wall Street Journal. В момента изследователският екип използва суперкомпютъра за обучение на модели на изкуствен интелект за обработка на естествен език и компютърно зрение.




Целта на учените е да създадат обучаеми модели с повече от трилион параметри, като използват набори от данни с размер до екзабайти, приблизително еквивалентни на 36 000 години висококачествено видео.




„Изживяването, което създаваме за метавселената, изисква огромна изчислителна мощност и RSC ще позволи създаване на нови модели на AI, които могат да се учат от трилиони примери, да разбират стотици езици и много повече”, казва Марк Зукърбърг, изпълнителен директор на Meta.




В момента новият суперкомпютър се състои от 760 системи Nvidia DGX A100, които заедно съдържат 6080 ускорителя Nvidia A100. Това прави RSC петият най-бърз суперкомпютър в света. Клъстерите са свързани чрез технология Nvidia Quantum на InfiniBand с честотна лента от 200 Gbps.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.