Целта на мисията беше да се осъществи първото в историята кацане в близост до южния полюс на спътника на Земята, известен с трудния си терен.

Свързани новини

21.08.2023 11:26

Руската сонда се разби в Луната: Роскосмос

Видян 4145 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руската автоматична междупланетна станция "Луна-25" се е сблъскала с Луната, съобщи космическата агенция Роскосмос.

"Според резултатите от предварителния анализ. . . космическият апарат "Луна-25" премина на неустановена орбита и прекрати работата си поради сблъсък с повърхността на Луната", заяви Роскосмос в неделя.

Сондата трябваше да получи сигнал за формиране на елиптична орбита преди кацането в събота, но комуникацията беше изгубена в 14:57 ч. московско време, обясниха от агенцията. Усилията в събота и неделя да се открие корабът и да се възстанови контактът са неуспешни.

Ще бъде съставена комисия, включваща представители на няколко агенции, за да се установят причините за загубата на сондата, съобщиха от Роскосмос.


Луна-25 е изстреляна на 11 август с ракета "Союз 2. 1б" от космодрума "Восточний" в Амурската област в руския Далечен изток. Това е първата сонда, изпратена на Луната от Русия след съветската епоха.

Целта на мисията беше да се осъществи първото в историята кацане в близост до южния полюс на спътника на Земята, известен с трудния си терен.

Космическият апарат достигна лунната орбита по-рано тази седмица и изпрати снимки с висока резолюция на тъмната страна на Луната. Кацането беше планирано за 21 август или около тази дата.

Основната цел на мисията беше да се изследва лунната почва за наличие на лед, като Роскосмос заяви, че иска да изпробва и технологията за меко кацане и да проведе дългосрочни изследвания на лунната екзосфера и горния слой на повърхността на южния полюс.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв