Ракетният ускорител "Союз-2. 1б" с лунния космически кораб "Луна-25" е вдигнат на стартовата площадка преди предстоящото му изстрелване на космодрума "Восточний" в Амурска област, Русия, 8 август 2023 г. Roscosmos/Handout via REUTERS

Свързани новини

14.08.2023 12:13

Русия получи първите данни от историческата си мисия на Луната

Видян 4093 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руската космическа агенция "Роскосмос" потвърди, че продължаващата мисия "Луна-25" е навлязла в нова фаза в неделя, след като автоматичната сонда успешно е включила своите изследвания и оборудване.

"Всички системи на автоматичната станция работят нормално, връзката с нея е стабилна, а енергийният баланс е положителен", се казва в изявление на Роскосмос. Наземният контрол получи телеметрия, която показва, че всички системи функционират правилно, потвърди агенцията.

"Получени са първите образци от данни, събрани по време на полета до Луната, и научният екип на проекта е започнал обработката им", добави космическата агенция.

Луна-25 е първата съвременна руска мисия на Луната, чието име идва от програмата от съветската епоха. Между 1958 и 1976 г. са изстреляни общо 24 сонди "Луна", които постигат множество важни етапи.

Ако новата мисия бъде успешна, тя трябва да приземи първия обект, създаден от човека, на суровия южнополярен район на Луната. Всички предишни сонди са кацали в екваториалните области на спътника, които са значително по-лесни за достигане. На мястото на кацане сондата ще вземе проби от лунния реголит, а също така ще проведе множество дългосрочни научни експерименти.

Очаква се мисията да кацне на Луната до 21 август, около два дни преди новия опит на Индия да преодолее предизвикателството на полярните планини на спътника. Мисията на Ню Делхи, "Чандраян-3", вече е в лунна орбита и се очаква да се спусне на повърхността до 23 август. Предишният опит на Индия да кацне в полярния район на Луната беше предприет от мисията "Чандраян" през 2019 г., което доведе до катастрофален провал и загуба на мисията и нейния спускаем апарат "Викрам".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое