Свързани новини

02.12.2021 09:33

Представят първия български безпилотен товарен самолет в София

Видян 3131 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

София ще бъде домакин на международното представяне на първия български и един от първите в света безпилотен лекотоварен самолет. Става въпрос за машината Black Swan, разработена и произвеждана от компанията на братята Свилен и Константин Рангелови Dronamics, базирана едновременно у нас и във Великобритания, предаде 3e-news.net.

Световната премиера и демонстрация на възможностите на Black Swan ще се състои на летище „София“. За целта изпълнителният директор на концесионера на столичната аерогара SOF Connect Хесус Кабайеро и главният оперативен директор

Хенинг Пфистерер подписаха днес споразумението със Свилен Рангелов, изпълнителен директор и съосновател и Константин Рангелов, технически директор и съосновател на Dronamics. Според контракта двете компании ще си сътрудничат не само за представянето на безпилотния товарен самолет, но и в бъдеще с други инициативи. Споразумението също така предвижда сътрудничество при демонстрации на полети, както и тестове на логистичната услуга за доставки в рамките на ден от летище София. Част от сътрудничеството ще се състой и в проучването на допълнителни възможности за разширяване на сегашните производствени и тестови мощности на Dronamics с достъп до летището.

Black Swan е почти изцяло българска разработка. Самолетът е дълъг 8 метра, с размах на крилете 16 метра и височина от 4 метра. Може да превозва товари с общо тегло до 350 кг на разстояние до 2500 км. За излитане и кацане се нуждае от писта с дължина от едва 400 метра. Максималната му скорост е 200 км/ч.

Освен безпилотен, Black Swan е и екологичен. Моделът 2021 не използва керосин, а базираното на етанол гориво Е10, което е с много ниски емисии. Само след 2 години обаче компанията на братята Рангелови планира да пусне версия, използваща като гориво биоетанол, като така Black Swan вече ще бъде напълно беземисионен самолет.

„Предстоящата церемония е знаково събитие не само за нас, но и за българския авиационен сектор. Нашите глобални амбиции са обвързани с развитието на силно ядро за R&D, базирано в София и това партньорство е чудесна възможност за нас. В момента по-голямата част от екипа на Dronamics е базирана в България и ние сме изключително щастливи да открием страхотни партньори като SOF Connect”, каза отбеляза след днешното подписване на договора Свилен Рангелов.

От своя страна, Хесус Кабайеро подчерта, че екипът на Dronamics е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -