Свързани новини

13.09.2011 15:46

Половината софтуеър в света е нелегален

Видян 1415 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо половината потребители на персонални компютри в света (47%) използват софтуер, придобит по нелегален път, твърди нов анализ на BSA - сдружение на издателите на бизнес софтуер. В развиващите се страни този процент е още по-висок, пише TechNews, цитирани от агенция Кросс.
Изследването, проведено от Ипсос Пъблик Афеърс по поръчка на Би Ес Ей, обхваща 15 000 потребители на компютри в 32 страни по света. Във всяка държава са проведени между 400 и 500 персонални и онлайн интервюта.


Повечето потребители на РС в развиващите се страни редовно се снабдяват със софтуер по незаконен път, като купуват лиценз за една инсталация, но ползват програмата на много компютри, или свалят пиратски копия от торент мрежи. Едновременно с това обаче потребителите изразяват поддръжка на принципите за защита на интелектуалната собственост.


Най-висок ръст на пиратството е регистриран в Китай, където 86% от потребителите регулярно придобиват нелицензиран софтуер. Следват Нигерия, Виетнам, Украйна, Малайзия, Тайланд, Индонезия, Саудитска Арабия, Южна Корея и Мексико. България не влиза в списъка от изследвани страни.


Пиратството в САЩ се определя на 36%, а в Германия на 21% от потребителите. Най-нисък е делът на потребителите на нелегален софтуер в ЮАР - една пета от всички (20%), сочи анализът.


По-голяма част от потребителите на РС погрешно смятат, че нелегалните начини за придобиване на софтуер са законни. В същото време потребителите разбират, че пиратството е широко разпространено явление и шансът да бъдат хванати е малък.


Представители на бизнеса по целия свят се държат така както домашните потребители на персонални компютри и имат сходно с тях отношение към проблема с пиратството, установява проучването.


Софтуерната индустрия губи 59 милиарда долара от действията на стотиците милиони пирати, коментила президентът и главен изпълнителен директор на BSA Робърт Холиман. Според него, за да бъде намалено пиратството, на бизнеса и редовите потребители трябва да се обясни какво е легално ползване на софтуер, както и да се засилят мерките за спазване на законите за интелектуална собственост.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

близнаци