Свързани новини

12.09.2011 17:40

Кодак пробва иновативна конкуренция с Ейч Пи

Видян 2265 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кодак изглежда са научили един доста тежък, но полезен урок, а именно, че успехът е нещо променливо, но не и ако се преследва покоряването на територии, които не са обект на интерес от големите играчи.
 
Оказва се, че стратегията им напоследък се гради основно на отнемането малко по малко на клиенти, които не са достатъчно ‘ухажвани’, и по този начин биха сменили своя доставчик на стоки и услуги.
 
Точно това се случва в момента с Кодак, които налучкаха верния път за конкуриране с Хюлет Пакард, които са почти толкова сигурна доминанта на пазара с принтери, както е например Епъл на пазара с музикални плейъри с тейния Ай Под.
 
Хюлет Пакард имат безупречно изградена екосистема, сред която компании като Кодак, Лексмарк, Ксерокс, и дори АйБиЕм постоянно се опитват да се наместят. Ето защо, Кодак не биха имали никакъв успех, ако се опитат да влязат в директна битка, затова те са започнали нова стратегия за разбиване на съществуващия модел на пазара за принтери.
 
Оказва се, че този пазар се влияе изклчително силно от относително високата цена на консумативи за тях. Ето защо Кодак започнаха да продават на по-високи цени, но да предлагат консумативи на изключително по-ниски цени.
 
При това положение, всеки клиент си прави простата сметка, че при по-високи обороти на експплоатация, бизнесът ще спести значително повече ако използва продуктите на Кодак.
 
Така се получава една доста интересна ситуация – изграденият от Ейч Пи модел носи печалби именно от продажбите на консумативи, и тъй като стратегията на Кодак вече носи своите положителни резултати, Хюлет Пакард трябва да разрушат собствения си бизнес модел, за да противодействат.
 
Или казано с по-обикновени думи, Кодак успяха да постигант успех в принтерната индустрия само чрез експлоатиране на една вратичка в бизнес стратегията на най-големата компания на този пазар.
 
Дали ще продължим да ставаме свидетели на все повече подобни начини за правене на бизнес и от други компании е нещо, което тепърва предстои да видим, но е твърде възможно това да се окаже глобална бъдеща бизнес тенденция в стратегиите на малките компании.


 


Източник: диджитъл.бг



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое