Свързани новини

04.12.2012 12:41

Ядем ГМО непрестанно

Видян 2235 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГМО съставки има навсякъде в храните, освен в бебешките. На етикетите обаче не пише какви точно и колко мутанти ядем. Това призна депутатът от ГЕРБ Христина Янчева по бТВ. Трябва да има възможност за по-голям граждански контрол върху властите по отношението на съдържанието на ГМО в хранителните продукти и фуражите, заяви Борислав Сандов, екозащитник от „Зелените”. Той коментира промяната в текста на Закона за фуражите, върху която президентът Росен Плевнелиев обмисля вето.


Eкозащитниците скачат срещу това, че информацията за съдържанието на ГМО във фуража няма да бъде посочвана на етикетите, а само в придружаващата стоката документация, която често пъти се игнорира от по-дребните животновъди.


„Макар че не е доказана вредата от тези продукти, се вижда, че животното получава някакви мутации – нормално е това да се отрази и на продуктите от него”, заяви Сандов.


По думите му според закона у нас на 25% от опаковката на стоките трябва да пише „присъства ГМО”. Това прави нормативният документ един от най-строгите в ЕС по отношение на модифицираните продукти. За съжаление обаче това не се изпълнява, въпреки че почти във всяка пакетираха храна, особено в захарните изделия, има ГМО.


От земеделската комисия към НС обаче отричат допълнението в Закона за фуражите да е лобистко, а дори напротив – затягало изискванията и повишавало контрола.


„Става въпрос за нов текст в закона, който въвежда изискване за правене на лабораторен анализ за съдържание на ГМО, задължение за създаването на система за записване на този анализ, създаване на регистър и 5 години съхранение на тази информация – откъде е купено, на кого е продадено и т.н. Предвиждат се и завишени глоби - от таван 3000 лева той става 45 000, т.е. ще има по-голям контрол”, коментира Христина Янчева, депутат от ГЕРБ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни