Свързани новини

06.01.2020 13:34

Хъбъл засне гигантската галактика Годзила

Видян 1797 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Астрономи от САЩ и Европа са наблюдавали гигантска галактика, на която са дали прякора "Годзила", съобщава НАСА, цитирана от Vesti.bg.


Галактиката е заснета от телескопа "Хъбъл", като е 2,5 пъти по-широка от Млечния път и има 10 пъти повече звезди.


Официалното име на галактиката е UGC 2885. Авторът на снимката, Бени Холверда, я нарича "галактиката на Рубин" в чест на астронома Вера Рубин, която е известна с проучванията си в областта на тъмната материя и почина през 2016 г.


Самата галактика е отдавна известна на учените, но това е първата ѝ детайлна снимка. Галактиката се намира на 232 млн. светлинни години в зоната на съзвездието Персей.


Въпреки размерите си, учените я наричат "нежен гигант", защото не показва твърде динамични процеси в себе си. Това означава, че генерира нови звезди с темпо, което е почти наполовина на това на Млечния път. Свръхмасивната черна дупка в центъра ѝ също е "заспала" и не много активна. Галактиката не поглъща други по-малки галактики около себе си, което създава недостиг на газове и материя.


През 1980 г. Вера Рубин използва галактиката, за да измери нейната ротация и да потърси доказателства за тъмна материя. Данните ѝ посочват, че тъмната материя генерира по-голямата част от масата на галактиката.


Учените казват, че това е възпоменателна снимка за труда на Вера. По-ярките обекти в кадъра не са други галактики, а звезди от Млечния път. Такава е и най-ярката звезда, която изглежда в диска на самата галактика. Това всъщност е звезда от Млечния път, която между "Хъбъл" и "галактиката на Вера".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог