31.10.2015 10:12

Деца учат химия с компютърната игра Minecraft

Видян 1710 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетки милиони деца играят Minecraft, а сега играта може да им помогне да направят първите си крачки в света на биохимията, пише The Guardian. Студенти от Университета в Хъл са създали в Minecraft свят, наречен MolCraft, който представя на деца различни теми - структурата на протеините и химичните вещества, например.


Виртуалният свят, който може да се инсталира безплатно в уеб версията на Minecraft, съдържа различни протеинови вериги, създадени от добре познатите градивни блокчета на играта, както и пъзели, тестове и награди.


Създателите на MolCraft са получили финансиране от Кралското химическо общество, за да разработят проекта. Изследователите Марк Лорч и Джоел Милс обясняват концепцията в статия в изданието The Conversation. “MolCraft е свят, където се издигат величествени спирали от миоглобин. Там можеш да изучаваш тази масивна молекула и нейния център от желязо, пренасящ кислород около мускулите ти. Или, ако предпочиташ, можеш да прелетиш през пора, която пропуска водните молекули през клетъчните мембрани. В MolCraft всеки може да изследва градивните блокове на тези невероятни естествени нано-машини. Можеш да откриеш как 20 химични градивни блока образуват удивителното разнообразие от структури и функции, които са нужни за съществуването на живите организми.”


Екипът се надява MolCraft да се използва в училищата. Софтуерът е достъпен в библиотеката от светове и модели за учители MinecraftEdu. Играта не за пръв път служи за привличане на интереса на децата към научни теми. През 2013 година Google си партнира с MinecraftEdu и Института за квантова информация и материя към Калифорнийския технологичен институт, за да стартира модел, наречен qCraft. Целта му беше да представи квантовия компютинг чрез блокчета, изобразяващи квантово заплитане, суперпозиция и други феномени на квантовата физика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката