Мира Мурати, която преди това е била главен технологичен директор, е назначена за временен главен изпълнителен директор

Свързани новини

20.11.2023 12:01

Бордът на OpenAI изрита високопоставения изпълнителен директор Сам Олтман

Видян 4553 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мира Мурати, която преди това е била главен технологичен директор, е назначена за временен главен изпълнителен директор

Сам Олтман, високопоставеният главен изпълнителен директор на OpenAI, който стана лицето на бума на изкуствения интелект в технологичната индустрия, беше изгонен от компанията от нейния борд на директорите, каза OpenAI в публикация в блог в петък следобед.

Този ход предизвика промени в OpenAI, новаторск ИИ компания и създател на популярния чатбот ChatGPT. Мира Мурати, предишен главен технологичен директор на OpenAI, беше назначена за временен главен изпълнителен директор, съобщиха от компанията. Часове по-късно Грег Брокман, президент на компанията, каза, че се оттегля.

"Напускането на г-н Олтман следва съвещателен процес на преглед от борда, който заключи, че той не е бил последователно откровен в комуникацията си с борда, възпрепятствайки способността му да упражнява своите отговорности“, казаха от компанията. „Бордът вече няма доверие в способността му да продължи да ръководи OpenAI.“

Напускането на OpenAI е зашеметяващ удар за г-н Олтман, 38г., който през последната година се превърна в един от най-известните ръководители в технологичната индустрия, както и в един от най-завладяващите герои. Миналата есен OpenAI стартира ИИ ярост, когато пусна ChatGPT.

Не беше ясно веднага какво е довело до решението на борда извън това, което се казва в изявлението му. Г-н Олтман не може да бъде открит веднага за коментар. В публикация до X, бившият Twitter, той написа: „Обичах времето си в OpenAI. Tова беше трансформиращо за мен лично и, надявам се, малко за света. Повече от всичко обичах да работя с такива талантливи хора, ще има какво да се каже повече за следващото по-късно.

В публикация до X петък вечерта г-н Брокман каза, че той и г-н Олтман не са били предупредени за решението на борда. „Сам и аз сме шокирани и натъжени от това, което бордът направи днес“, написа той. „Ние също все още се опитваме да разберем какво точно се е случило.“

Олтман е бил помолен да се присъедини към видео среща с борда по обяд в петък и веднага е бил уволнен, според г-н Брокман. Брокман каза, че въпреки че е бил председател на борда, той не е бил част от това заседание на борда.

Той каза, че бордът го е информирал за отстраняването на Олтман минути по-късно. Приблизително по същото време бордът публикува публикация в блог.

Дългогодишен технологичен предприемач, Сам Олтман помогна за основаването на OpenAI с финансовата подкрепа на Илон Мъск през 2015 г. Той насочи малката компания от Сан Франциско към рядка територия – технологичен лидер, финансиран с милиарди долари от Microsoft и на когото завиждаха гиганти от Силициевата долина като Google и Meta, компанията майка на Facebook.

Олтман също стана говорител на пренасочването на технологичната индустрия към ИИ, свидетелствайки пред Конгреса и очарователни законодатели и регулатори по целия свят. Мнозина в индустрията вярват, че ИИ е най-голямата технологична промяна от поколения и никой не е направил повече, за да генерира масов ентусиазъм за нея от Сам Олтман.

В четвъртък вечерта Олтман се появи на събитие в Оукланд, Калифорния, където обсъди бъдещето на изкуството и художниците след като изкуственият интелект може сам да генерира изображения, видеоклипове, звуци и други форми на изкуство. Без да дава никаква индикация, че напуска OpenAI, той многократно каза, че той и компанията ще продължат да работят заедно с артисти и ще помогнат да се гарантира, че бъдещето им ще бъде светло.

По-рано в четвъртък той се появи на срещата на върха на главните изпълнителни директори на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско с Лорън Пауъл Джобс, която е основател и президент на Emerson Collective, и ръководители от Meta и Google.

Г-н Брокман, който помогна за създаването на OpenAI заедно с г-н Олтман, каза в публикация на X, че се отказва. Компанията каза по-рано през деня, че той ще се оттегли като председател на борда, но ще остане президент, като ще докладва на главния изпълнителен директор.

Потърсен по телефона, г-н Брокман отказа коментар. От най-ранните дни на OpenAI той играе важна роля в оформянето както на мисията, така и на ежедневните й операции.

Когато OpenAI пусна ChatGPT миналия ноември, чатботът привлече стотици милиони потребители, удивлявайки хората с начина, по който отговаряше на въпроси, пишеше поезия и обсъждаше почти всяка тема, която му се появи.

След успеха на чатбота по-широката технологична индустрия прегърна така наречения генеративен изкуствен интелект – технологии, които могат да генерират текст, изображения и други медии сами. Резултат от повече от десетилетие изследвания в компании като OpenAI и Google, тези технологии са готови да преработят всичко - от имейл програми до интернет търсачки до дигитални преподаватели.

OpenAI е в преговори за приключване на нов кръг на финансиране, който ще оцени компанията на повече от 80 милиарда долара – почти тройно оценката й преди по-малко от година – и не е ясно какво ще означава напускането на г-н Олтман за тези преговори.

Но отстраняването му е удар за Microsoft, която е инвестирала 13 милиарда долара в OpenAI, което се равнява на 49 процента дял в компанията. Сатя Надела, главен изпълнителен директор на Microsoft, представи обширен план тази година за използване на технологията, разработена в OpenAI, в почти всички продукти на Microsoft, от търсачката Bing до широко използвания бизнес софтуер. Г-н Олтман се присъедини към него на пресконференция, за да обяви плановете.

Microsoft заяви в петък следобед, че планира да продължи да работи в тясно сътрудничество с OpenAI. Г-н Надела каза в изявление, че дългосрочното споразумение на компанията с OpenAI предоставя на Microsoft „пълен достъп до всичко, от което се нуждаем, за да изпълним нашата програма за иновации и вълнуваща продуктова пътна карта“. Той добави, че компанията остава ангажирана „с нашето партньорство и с Мира и екипа“.

Цената на акциите на Microsoft падна с повече от 1% през последните 30 минути от търговията, след като беше обявено напускането на г-н Олтман.

В съобщение до служители на OpenAI, разгледано от The New York Times, г-жа Мурати каза, че е разговаряла с г-н Надела и главния технологичен директор на Microsoft, Кевин Скот, в петък и че те продължават да подкрепят OpenAI.

„Сега сме в решаващ момент, в който нашите инструменти се възприемат широко, разработчиците активно надграждат нашите платформи, а политиците обмислят най-добрите начини за регулиране на тези системи“, пише тя. „По-важно от всякога е да останем фокусирани, мотивирани и верни на нашите основни ценности.“

Четиричленният борд на директорите на OpenAI е комбинация от уважавани ИИ изследователи, технически ръководители и ИИ политически експерти, включително Иля Суцкевер, главен учен и съосновател на компанията, и Адам Д’Анджело, главен изпълнителен директор на сайта за въпроси и отговори Quora. Членовете на борда не бяха открити за коментар.

Настоящи и бивши служители на OpenAI бяха шокирани от новината. Още в петък сутринта те обсъждаха г-н Олтман, сякаш той има дълго бъдеще в компанията. Изследователи, предприемачи и инвеститори извън компанията бяха еднакво изненадани, като много от тях се бореха да определят защо бордът на OpenAI е взел решението си.

Джак Олтман, един от по-малките братя на Сам Олтман и главен изпълнителен директор на стартиращия бизнес софтуер Lattice, защити своя брат в X.

„По-важно от това да бъде един от най-брилянтните и въздействащи хора, които нашата индустрия някога е имала“, пише той, „Сам е един от най-щедрите и грижовни хора, които познавам. Никога не съм срещал някой, който да е подкрепял и повдигал повече хора около себе си от него. Не мога да съм по-горд брат.“


Източник: The New York Times



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни

Спонтанно предложение от ваша страна да направите услуга

Спонтанно предложение от ваша страна да направите