Свързани новини

15.06.2021 13:26

Нов допинг скандал в щангите ни

Видян 1134 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нов допинг случай е на път да остави България само с един щангист на олимпийските игри в Токио 2020. Националът Юндер Бейтула е нарушил антидопинговите правила и е със спрени състезателни права.


На своя сайт международната федерация по вдигане на тежести (IWF) публикува изявление на независимата международна агенция за тестване (ITA), според което Бейтула е подал грешна информация за местонахождението си и е отказал да даде допинг проба на 29 декември 2020 г.


Това е второ допинг нарушение на Бейтула, който се класира 6-и в кат. 81 кг на европейското първенство в Москва тази пролет и спечели бронзов медал в изтласкването на световното в Патая 2019. Той изтърпя 2-годишна дисквалификация (2013-15) заради употреба на анаболни стероиди.


29-годишният щангист от Добрич бе и един от четиримата ни национали, които успяха да влязат в Топ 12 на олимпийските ранглисти в своите категории и да са в зоната на участие в Токио. От тях обаче старши треньорът Иван Иванов избра за олимпийдата Божидар Андреев (73 кг) и Христо Христов (109 кг), защото страната ни има право само на две квоти.


Последното е факт заради олимпийската квалификационна система. Според нея държавите с повече допинг нарушения след игрите в Пекин 2008 подлежат на орязване на отборите за Токио. Чистите (с до 9 допинг случая от Пекин`08 насам) имат право да класират до 8 щангисти (4 мъже и 4 жени) на игрите в японската столица. Тези с между 10 и 19 уличени след Пекин 08 - могат да пратят по 2-ма мъже и 2 жени, а тези с по повече от 19 - само на по един мъж и една жена.


България бе точно на границата с 19 допинг случая. Последният бе на Тодор Йорданов, който не е национал, но бе уличен по време на състезание в германската бундеслига през миналата година. Той бе наказан официално едва през март 2021. Ако и Бейтула бъде наказан преди началото на Олимпиадата, то със сигурност ще бъдем лишени от едната си квота за Игрите.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително