Интервю с Георги Петков
01/02

Свързани новини

07.04.2022 09:44

Не можах да стана голям шампион, защото не мога да губя: Георги Петков

Видян 4259 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Георги Петков е новата звезда на спортната тв журналистика у нас. Единственият професионален коментатор на борбата, който е безупречен и в отразяването на бойните спортове изобщо, е гласът зад кадър, който чуваме в предаванията на няколко канала, а има и собствен подкаст, в който представя големите шампиони от тези дисциплини.




- Как се чувствате като първият борец, който коментира професионално не само борбата, но и останалите бойни спортове?


Не можах да стана голям борец, защото нямах таланта на баща ми - европейския шампион Стоян Петков, който в момента е помощник - треньор на националния ни женски отбор по борба, но и заради нещо друго. Когато губех, ме избиваше на агресия. Явно не умея да губя. Вече съм се научил да казвам, че съм приел поражението, а отвътре ми се ще да разбия цялата сграда. Но пък така намерих приятели в ММА (усмихва се шеговито).


- Загубата и победата са относителни, никога не са постоянни и окончателни...



Също като успеха - етап, а не момент...


- Каква е тайната на добрия спортен коментар? В последните години качеството много падна, твърдя аз като зрител с интереси и бая информация в тази област...


Може би на едни им липсва информация за самата техника на конкретните спортове, защото не са ги практикували, а други пък претоварват публиката с такъв тип знания. Може би тайната е да се намери златната среда - хем да се отговори на потребностите на хората, които са по-навътре в нещата, хем да се предизвика интереса на онези, които нищо не разбират, но биха искали да научат.


- Освен професионален спортист, трябва ли да бъде човек и професионален журналист, за да стане добър във Вашия занаят?


Може би това е идалната комбинация. Завърших първи по успех в първия випуск Журналистика на УНСС. В края на четвърти курс поканиха тримата мъже с най-висок успех от курса на стаж във в. 7 дни спорт. Мечтаех да стана спортен журналист и заради баща си, останах в редакцията и след стажа, преди да съм завършил висшето си образование. Чувствах се уверен, че ще успея, защото започнах работа, когато нямах и 15 г. Първо носех мебели, което притесняваше баща ми, защото бях състезател и можех да се контузя. Продавал съм обувки. Най-дълго съм бил администратор в хотел на Слънчев бряг - всяка ваканция. Такъв бях и по време на студентската бригада в САЩ. Работих на рецепция в американския Слънчев бряг - Мъртъл Бийч.


 


 


След старта в спортната журналистика, който ми даде 7 дни спорт, минах през агенция Фокус, където научих доста неща. После отидох при Крум Савов. Минах и през Топспорт. После от МаксСпорт ми се обадиха да коментирам UFC, което беше максималната мечта и крайната цел, която си бях поставил в кариерата. Разревах се от кеф, не можех да повярвам, че вече ми се случва. За първата олимпиада, която коментирах - последното лято в Токио, ме потърси Свобода Маданска, за да работя заедно с нея. Много е вълнуващо за един бивш състезател да коментира нашите - особено момичетата на баща ми от националния отбор, които познавам от 10 - 15 г. Смятах, че това е връхната точка, която мога да достигна.



- Каква е разликата между тези коментари и това, което правиш в своя блог?





Неформално с Георги Петков е идея, която възникна заради времевите ограничения за коментаторите, които има навсякъде. Обикновено интервютата се ограничават до 15 минути. Исках да направя по един хубав разговор, който винаги побеждава и най-доброто интервю. Затова направих подкаста си.


 


Разговорът не става по хронометър. Гостите ми говорят, колкото искат. Основната идея на моя подкаст е да има поне 1 детенце, което да гледа разговор, а след това да отиде и да почне да тренира. Щастлив съм, че съм изпълнил тази своя цел, защото се обаждат след излъчванията гости и разказват как са им се обадили хлапета, как са се записали да тренират. Това ме кара да мисля, че съм си изпълнил мисията.




- Има ли бизнес в това?


Аз не го правя за пари. 1 лев не съм изкарал. Всичко си правя сам. Аз и човекът, който е на гости. Оказа се, че това още повече го предразполага. Така човекът казва повече, от когато и да било в интервю. Опитвам се да правя тези разговори веднъж седмично.





Борис Ангелов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв