МОК не допусна Садулаев до олимпийските квалификации.

Свързани новини

05.04.2024 16:19

МОК не допусна Садулаев до олимпийските квалификации

Видян 2412 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двукратният олимпийски шампион в свободния стил Абдулрашид Садулаев не бе допуснат до квалификациите за предстоящите олимпийски игри в Париж от Международната федерация по борба (UWW), съобщават от пресслужбата на организацията. Първата от оставащите две квалификации започва този петък в Баку.

Садулаев e олимпийски първенец от Игрите в Рио през 2016-а на 86 кг и от Токио на 97 кг. Той има и пет световни титли.

Руснакът не изпълнява критериите, зададени от Международния олимпийски комитет (МОК) за допускане на спортисти от страната до международни състезания. Комисията към UWW обяснява, че Садулаев е подкрепял открито военните действия на Русия в Украйна и все още официално е член на клуб Динамо.

Комисията към UWW извършва обстойни проверки на миналото на спортистите от Русия и Беларус, както и изказаните от тях мнения в социалните мрежи. Състезателите, които покриват изискванията на МОК, имат правото да се се борят като неутрални атлети - без флаг или отличителни знаци по екипите. Също така, химните на Русия и Беларус не се изпълняват при награждавания.

“Няма да обжалваме, докато не съберем пълна информация за ситуацията. Подчертавам, че това е решение на МОК, не на UWW. И е второто политическо решение срещу Садулаев в рамките на месец. Преди това той не бе допуснат да влезе в Румъния, въпреки че имаше шенгенска виза и пропусна европейското първенство. Сега най-важното е да спечелим най-много квоти, а после ще решаваме дали изобщо да участваме на Игрите в Париж”, заяви президентът на Руската федерация по борба Михаил Мамиашвили.

Садулаев ще бъде заменен от Алихан Джабраилов. Последният е европейски шампион от 2021-а и трети в света от 2019-а.  Аварския Танк е вторият борец от “Сборная”, който пропуска турнира поради забрана. Две седмици по-рано стана ясно, че олимпийският шампион в класическия стил при 97-килограмовите Муса Евлоев ще пропусне схватките в Баку заради снимка с плакат с надпис “За свят без нацизъм”.

“Към него други претенции няма, освен тази снимка. Да разбираме тогава, че UWW са за нацизма?”, коментира Мамиашвили.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое