комплекс Мальовица

Свързани новини

13.03.2024 10:47

Мальовица пази автентична визия и духа на легендите

Видян 1221 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

•    Със своите 53 стаи комплекс Мальовица е бижу в подножието на национален парк Рила, а не заплаха за природата
•    Институциите не установиха незаконни действия, за това зелените ни обвиняват в липса на прозрачност.

Въпреки че представители на Община Самоков, Българският туристически съюз, Изпълнителната агенция по горите, Регионалната инспекция по околната среда и водите, Министерството на туризма и други институции не установиха нарушения свързани с инвестиционната програма за възраждане на комплекс Мальовица, все пак се опитва публично да се прокарва внушението, че има нещо гнило в развитието на комплекс Мальовица, което е далеч от истината.


Дори нашите зложелатели, признаха, че въпреки че повече от 30 години комплексът е бил занемарен и забравен от туристите, в последно време курортът постепенно се възстановява и възражда. В медиите се появиха обвинения в „липса на прозрачност“ по повод бъдещото развитие на курорта, които държим да изясним.

Истината е, че Мальовица може би е най-публичният курорт.

Истината е, че никой от настоящите инвеститори не планира Мальовица да придобие мащабите на по – големите си събратя – Боровец, Пампорово или Банско.

В множество интервюта пред медиите ръководството на комплекса е заявявало, че там „няма и няма да има търговски улици, търговски центрове или увеселителни заведения и че комплексът винаги ще бъде място за ценители на тишината, уюта и природата“.

Второто внушение, че се вземат части от Национален Парк Рила също се оказа несъстоятелно, защото компанията Агросим е дала на държавата част от своите площи за постигане на коректно картографиране, а не е взимала такива.

Проверките на Мальовица са постоянни и това не вреди на комплекса, а е част от работата на институциите. Съвсем естествено е институциите да контролират работата на всяко едно дружество. Дори и проверките от миналата седмица, извършени от РИОСВ София, РДНСК и други доказаха, че спекулациите за неправомерно поставени светлини на пистите с цел организиране на вечерни ски спускания, както и изградените инсталации за изкуствен сняг са неправомерни. Опровергани бяха и твърденията, че се изсичат дървета незаконно. Институциите постановиха, че всички дейности са напълно законни.


Призоваваме за повече уважение към усилията на всички, заети с развитието на курорта!

Нищо не е даденост. 30 години безвремие в курорта Мальовица, а  в момента гостите могат да се насладят на видимо по – добри и по – безопасни условия, без това да е за сметка на природата. Нима това не е достатъчно да оценим и поздравим тези, които направиха толкова голяма стъпка за възстановяване на курорта? Мальовица е бижу в подножието на върха, което се намира точно преди входа на национален парк Рила, а не вътре в него.


Така е било винаги и така ще остане. Потвърждаваме отново, че тук няма планове за хотели гиганти, МОЛ-ове, търговски улици и нощни клубове. Тук няма дори 1 сергия със сувенири. Как точно се застрашава природата?


Плановете за развитие на комплекса са ясни и всичко, което се случва тук е публично. Мальовица пази автентичната визия и духа на легендите. Подобрените условия я възраждат като място за ценители.

Ще направим всичко възможно Мальовица да продължи да бъде визитната картичка на българския алпинизъм, но и държим да се погрижим и за модерния и облик!


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци